Jawapan

Jawapan Paling Bijak!
2016-01-21T17:21:41+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
1. Persoalan jodoh pertemuan di tangan Allah
- Dahlia menyerahkan jodohnya dengan Azhari kepada Allah. Dia mahumeneruskan pelajarannya demi membaiki taraf hidup keluarganya.

2. Persoalan kasih sayang antara keluarga
- Embong amat menyayangi isterinya, saleha dan anak-anaknya. Beliau sanggup bekerja dari pagi hingga ke malam untuk menyara keluarganya. Beliau tetap menyayangi isterinya walaupun Saleha menghidapi tekanan mental.
- Dahlia amat menyayangi emaknya. Dahlia sanggup ponteng sekolah untuk menziarahi emaknya yang dirawat di Hospital Permai.
- Dahlia sangat menyayangi adik-adiknya, Melati, Anggerik, Mawar dan Abu Bakar. Dahlia sanggup keluar dari asrama dan berulang-alik dari rumah kesekolah kerana mahu menguruskan keperluan adik-adiknya.
- Mawar sangat menyayangi keluarganya. Dia sanggup berhenti sekolah untuk menjaga adik-adiknya.

3. Persoalan kepentingan ilmu dalam kehidupan
- Embong sedar akan kepentingan ilmu kepada anak-anaknya. Oleh sebab itu,beliau marah apabila mendapat tahu Dahlia mahu berhenti sekolah kerana mahu menjaga adik-adiknya.Beliau mahu Dahlia meneruskan persekolahannya,walaupun Embong sendiri tidak tahu cara untuk menyelesaikan masalahnya setelah isterinya dirawat di hospital.
- Embong mengatakan bahawa beliau sanggup bersusah payah untuk memastikan anak-anaknya Berjaya dalam pelajaran.

4. Persoalan keinginan untuk membaiki taraf hidup (m/s 31 – Dahlia ingin membaiki diri,sendiri dan keluarga )
- Dahlia mahu membaiki diri dan keluarganya oleh sebab itu dia tidak memberi kata putus semasa Azhari ingin melamarnya.

5. Persoalan kemiskinan hidup di kampung
- Keluarga Dahlia hidup dalam kemiskinan sehingga dibenci oleh neneknya sendiri.
- Anggerik menangis kerana tidak mahu minum susu yang cair akibat susu telah habis dan keluarga Dahlia tiada wang untuk membeli susu.
- Dahlia tidak mahu rakan-rakannya datang ke rumah pada Hari Raya Aidilfitri kerana tidak mahu mereka tahu keadaan keluarganya yang hidup dalam kemiskinan.
1 5 1