Jawapan

  • peti3
  • Bercita-cita tinggi
2016-01-21T19:19:35+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Definisi 'kinantan'

sesuatu yg seluruh (sekujur) tubuhnya putih (tt ayam, kuda, dsb)

SEJARAH: Asal mula Ayam Kinantan itu merupakan ayam jago biasa yang kebetulan dimiliki seseorang di kawasan Jakarta yang bernama Kinantan. Entah siapa yang akhirnya berhasil meminta ayam itu untuk dijadikan hadiah kecil keberhasilan PSMS jadi juara Perserikatan tahun 1985 untuk kali ke lima saat itu. Ayam itu pun dibawa pulang ke Medan.Sesampai di Medan, Ayam tersebut diarak keliling kampung bersamaan diaraknya skuad PSMS oleh Warga Medan. Seluruh isi kota saat itu bersatu merayakan kemenangan dramatis tersebut. Ironisnya, tak lama setelah merayakan keberhasilan itu dengan iring-iringan dan arakarakan skuad dan warga yang berbaur, ayam tadi akhirnya dibiarkan terkurung di Stadion Kebun Bunga. “Setelah itu ayam itu tak nampak lagi. Mungkin dicuri orang,” Begitulah, akhirnya nama Ayam Kinantan pun mulai digemakan. Lambat laun nama itu masih terdengar hingga saat ini.
  • Pengguna Brainly
2016-01-21T21:08:32+08:00
1 sesuatu yang seluruh (sekujur) tubuhnya putih (tentang ayam, kuda, dan sebagainya); 
2.nama ayam aduan (Sumatra Utara);
3.sesuatu atau seseorang yang luar biasa (kepandaian, keberanian, dan sebagainya): pemuda itu seorang --;bagai -- hilang taji, pb seseorang yang telah kehilangan penghargaan
1 5 1