Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-01-21T21:30:50+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Cara masyarakat mendapat informasi dahulu ialah media cetak, kini media elektronik (tv,radio,video,dll). Jangkauan audiens lebih luas dan maklumat juga lebih banyak dan teratur. Penggunaan media baru seperti media baru seperti internet, mempelbagaikan hubungan antara manusia di seluruh pelosok dunia.

Masyarakat moden ialah masyarakat yang berpengetahuan luas dalam pelbagai cabang ilmu. Informasi yang ingin diketahui kini berada di hujung jari kita, oleh yang demikian perkembangan internet dikaitkan dengan dunia baru tanpa sempadan (Globalisasi).
Kerajaan Malaysia memaksimakan penggunaan ICT di sekolah, jabatan kerajaan dan juga telah melancarkan e-kerajaan untuk kemudahan masyarakat moden yang kini sibuk bekerja dan tidak mempunyai masa membayar saman/ memperbaharui lesen.

Teknologi telepembelian menggunakan telefon,email,faks dan internet yang mentransaksi maklumat peribadi dengan selamat menjadikan pembelian/pembayaran secara online meningkat. Contoh, e-bay, amazon,dll. Kemajuan dalam bidang sains dan teknologi mengubah gaya hidup kita.

Ahli-ahli kaji masyarakat mengatakan sains dan teknologi mengakibatkan keruntuhan akhlak dan budaya hidup bebas. Adakah ini benar-benar disebabkan oleh perkembangan sains dan teknologi?? Ulasan-ulasan mereka ialah media massa dan elektronik yang mengandungi bahan-bahan lucah,ganas,dsb. Mempengaruhi kehidupan masyarakat yang membawa kita kepada arah melupakan agama, nilai-nilai murni yang sepatutnya diamalkan.

Akan tetapi, perkembangan dalam bidang teknologi tidak boleh dinafikan membawa banyak faedah kepada masyarakat contohnya, mengurangkan karenah birokrasi, memperluaskan pengetahuan dalam pelbagai bidang ilmu, interaksi dengan mereka yang berlainan budaya, agama, bangsa dan banyak lagi kelebihan.

Kesimpulannya, didapati kebaikan melebihi keburukan oleh itu, bidang sains dan teknologi mesti dipertingkatkan lagi untuk keperluan sejagat.
1 5 1
2016-01-21T21:31:37+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Setiap manusia pasti dipengaruhi oleh sesuatu media seperti televisyen,radio,internet,telefon dan sebagainya.. Saya juga telah dipengaruhi oleh beberapa media seperti internet,televisyen dan telefon bimbit.. Contoh media internet mempengaruhi kehidupan seharian saya adalah iaitu saya suka melayari facebook setiap hari. Tanpa melayari facebook sehari, saya akan berasa suatu yang kurang dalam diri saya. Hal ini kerana tujuan saya melayari facebook adalah untuk berhubung dengan kawan-kawan yang sudah lama tidak jumpa dan untuk berkenalan dengan yang baru.. Selain itu, media televisyen(tv) juga banyak mempengaruhi diri saya. Saya suka menonton rancangan-rancangan seperti yang mempunyai ada unsur hiburan cintohnya af,mentor serta rancangan yang mempunyai ilmu seperti national geographic. Rancangan-rancangan ini buat saya terhibur dan mengisi masa lapang saya dengan baik.Namun, saya paling meminati rancangan sukan.perkara ini telah mempengaruhi saya dalam membentuk personaliti saya dimana saya merupakan seorang yang aktif dalam pelbagai bidang sukan. Akhir sekali telefon bimbit amat mempengaruhi diri saya. Saya suka message dan bercakap dengan kawan-kawan saya apabila ada masa lapang. Kalau tiada telefon, tidak rasa selesa. Begitu kuat pengaruh media dalam kehidupan seharian saya.
Terima kasih kerana bagi maklum balas
same2 ^-^