Jawapan

2016-01-22T12:33:42+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
`aku' melihat ada orang asing menuju ke masjid . 'aku' segera mamberitahu Mat Lela . Rupa-rupanya orang asing itu ialah Mat Kilau . Mat Kilau bertanya kepada Datuk Bahaman tentang ketidakhadirannya di dalam mesyuarat Clifford dengan sultan serta para pembesar di Pulau Tawar . Datuk Bahaman mengatakan bahawa dia tidak dijemput untuk ke mesyuarat tersebut . Mat Kilau menceritakan perkara yang berlaku di mensyuarat tersebut . Mat Kilau juga mengatakan bawa banyak perihal mengenai Datuk Bahaman dibincangkan . 

Di dalam mesyuarat itu . ketua-ketua inggeris mengadu kepada sultan mengenai Datuk Bahaman . Syres mengadu kepada sultan bahawa Datuk Bahaman tidak memberikan kerjasama kepadanyan sewaktu dia membina rumah pasung disini .Datuk Bahaman mengatakan bahawa bahawa Syres tidak memberitahu bahawa Syres akan datang ke Lubuk Terua . Selain Syres ,Owen juga mengadu kepada Datuk BAhaman melarang membuat banciannyan . Pada hakikatnya , tukang bancian itu mengusik anak isteri orang . Clifford pula memminta siltan mengatakan Datuk BAhaman telah derhaka dan sultan hanya berdiam diri . Akhirnya sultan tidak mempunyai pilihan dan menandatangani surat itu . 

Datuk Bahaman yang mendengar hanya tersenyum nipis kepada orang masjid lalu Datuk Bahaman mengatakan bahawa beliau tidak akan menitiskan air mata walaupun inggeris telah melucutkan dua perkara iaitu , pengkat dan gelarannya . Dtauk Bahaman terasa tercabar dengan sikap inggeris . DAtuk BAhaman juga mengatakan bahawa inggeris ingin memisah-misahkan kami . Dengan begitu , senanglah mereka mengalahkan bangsa melayu . Tidak lama lagi inggeris pasti akan memburu dan menangkap DAtuk BAhaman . Orang yang derhaka pasti tidak akan hidup bebas . 
2016-01-23T01:29:11+08:00
BAB 6
Penduduk Semantan berkumpul di masjid untuk bacaan Yassin dan solat Mahgrib. Semasa berkumpul mereka telah didatangi oleh Mat Kilau. Mat Kilau diutuskan oleh ayahandanya untuk menyampaikan hasil mesyuarat antara Clifford dengan sultan dan orang-orang besar di Pulau Tawar. Datuk Bahaman tidak dijemput ke mesyuarat itu.   

Mat Kilau menyatakan Syres mengadu kepada sultan yang Datuk Bahaman tidak memberi kerjasama untuk membina rumah pasung. Selain itu, sultan dipaksa membuat membuat pengisytiharan yang Datuk Bahaman telah menderhaka. Sultan telah diingat untuk membuat pengisytiharan dan segala pangkat dan kuasa Datuk Bahaman telah ditarik balik. Keadaan ini telah membuatkan Datuk Bahaman semakin rasa tercabar.