Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-01-22T21:42:45+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
4x + 3y = 6
4x + 3y - 6 = 0

x(y -2) = y - 1
xy - 2x = y - 1
xy - y   = 2x - 1
y ( x - 1 ) = 2x - 1
y = 2x - 1 / ( x - 1 )

4x + 3 ( 2x - 1 / x - 1 ) - 6 = 0
4x + ( 6x - 3 / x - 1 ) - 6 = 0
4x^2 - 4x + 6x - 3 - 6x + 6 = 0
4x^2 - 4x + 3 = 0
( 2x - 1 ) ( 2x - 1 ) = 0
x = 1/2

y = 2( 1/2 ) -1 / ( 1/2 - 1 )
   = 0 x ( - 1/2 )
   = 0

x = 1/2 , y = 0
1 5 1