Jawapan

2016-02-04T18:06:53+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
1) kasih sayang - Haiqal amat menyayangi umi dan walidnya walaupun dia tahu bahawa walidnya bukan bapa kandungnya .
2) keprihatinan - Ai Ling bertanya khabar gurunya apabila mendapati kesihatan gurunya tidak seperti dahulu
3) amanah - Tauke Ong menjaga amanah yang diberikan oleh arwah cikgu Abdullah sebelum Haiqal tiba di Kampung SerI Purnama .
4)baik hati -  See Hwa akan membantu Haiqal walau apa sahaja yang dia usahakan
5) ketabahan - Abdullah  bin Kayan tabah apabila dia tidak berjaya membawa Haiqal tinggal bersamanya di Kampung Seri Purnama 

1) kita mestilah menyayangi ahli keluarga kita terutamanya ibu dan ayah kerana mereka telah banyak berkorban untuk kita
#Haiqal amat menyayangi ahli keluarganya meskipun dia mendapat tahu bahawa walidnya bukan bapa kandungnya dan Nurul Asiyah hanyalah adik tirinya .
2) kita perlulah tabah dan cekal dengan ujian yang dihadapi dalam hidup
#ayah Haiqal sabar , cekal dan tabah apabila dia tidak berjaya membawa anaknya, Haiqal tinggal bersamanya di Kampung Seri Purnama .
3) kita wajarlah prihatin tentang keadaan orang yang berada di sekeliling kita .
# Ai Ling bertanya tentang kesihatan gurunya apabila mendapati badan gurunya semakin kurus dan urat-urat di kepala gurunya timbul
4) kita mestilah menghargai jasa yang diberikan oleh orang lain kepada kita
# See Hwa tidak mengharapkan kebaikan yang diberikan kepada Haiqal dibalas tetapi cukuplah sekadar Haiqal menghargai kebaikannya
5) kita haruslah menghormati orang yang lebih tua walau dimanapun kita berada
#anak-anak muda di Kampung Seri Purnama akan bersalaman dengan semua yang berada di warung Wak Min sebelum mereka duduk di meja lain.
4 4 4