Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-01-24T18:51:13+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Hello..Saingan daripada Perancis ekoran Perang Napoleon di Eropah menyebabkan pihak British terpaksa mencari sebuah pangkalan baru bagi menyaingi Perancis di Asia Tenggara. Setelah mendapati Pulau Pinang sesuai sebagai pelabuhan baru British, mereka menghantar Francis Light ke Kedah untuk mendapat persetujuan Sultan Kedah untuk menubuhkan sebuah pangkalan di Pulau Pinang. Kapten Light berjaya memujuk Sultan Kedah untuk menyerahkan Pulau Pinang dan sebagai balasannya, berjanji bahawa British akan membantu tentera Kedah dari segi bantuan pertahanan sungguhpun dia mengetahui bahawa dia tidak memiliki kuasa untuk berbuat sedemikian.[1]Francis Light memungkiri janjinya selepas Kedah meminta bantuan British menentang Siam setelah British menduduki Pulau Pinang pada tahun 1786. Keengganan Francis Light membantu Kedah menyebabkan Kedah menyerang British di Pulau Pinang.Malang sekali Kedah kalah dan terpaksa menyerahkan tanah di seberang Pulau Pinang kepada British pada tahun 1791. British memberi nama kawasan terbabit sebagai Province Wellesley (kini Seberang Perai). British mahukan Seberang Perai untuk mendapatkan bekalan makanan dan minuman seperti padi. Seberang Perai juga menjadi penampan pertahanan dari serangan Sultan Kedah.FAKTA:

Pulau Pinang


# Syarikat Hindia Timur Inggeris (SHTI) ditubuhkan Kerajaan British di England pada 1600 untuk menjalankan perdagangan antarabangsa dan meluaskan tanah jajahan.

# Francis Light menjalankan upacara menaikkan bendera Union Jack pada 11 Ogos 1786 sebagai tanda rasmi pendudukan British di pulau itu.

# Francis Light menamakan Pulau Pinang sebagai ‘Prince of Wales’ dan penempatan mereka sebagai Georgetown sempena nama Raja England iaitu King George III.

# Francis Light mendirikan Kota Cornwallis di Georgetown sebagai kubu mereka di Pulau Pinang.

Perjanjian Burney 1826

# British mengiktiraf ketuanan Siam terhadap Kedah

# Sultan Kedah, Sultan Ahmad Tajuddin II tidak dibenarkan tinggal di Kedah, Pulau Pinang, Seberang Perai, Perak, Selangor dan Burma.

# British tidak akan membantu Kedah menyerang Siam dan jajahan takluknya.

# British akan menghantar balik Sultan Kedah yang berlindung di Pulau Pinang ke Kedah dan Kedah hendaklah membayar ufti bunga emas kepada Siam.

# Siam mengiktiraf pendudukan British di Pulau Pinang dan Seberang Perai.

1 5 1
  • Pengguna Brainly
2016-01-24T20:07:50+08:00
pulau pinang adalah kawasan laluan utama yang strategikdengan pedatang- kapal kapal yang datang ke pulau pinang.
(2)pelbagai kemudahan disediakan
   -tempat membaiki kapal
   -tempat berehat atau persinggahan sementara
   -kaya pelbagai hasil
(3) francis light mahu menjadikan pulau pinang sebagai tanah jajahan dengan tipu helahnya.
1 5 1