Jawapan

2016-01-24T22:51:11+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Hari pertamaku di sekolah menengah hatiku berdebar-debar ketika hendak menjejakkan kakiku ke dalam sekolah itu. Namun, aku masih berbangga kerana telah meningkat dewasa. Aku berharap selepas aku menjejakkan kakiku di sekolah itu, aku mendapat kawan dan guru yang baik. Apabila aku memasukki sekolah tersebut, aku terus bergegas ke surau kerana orientasi tingkatan satu berlangsung di situ. Ketika orientasi tersebut sedang berlangsung, aku telah berkenalan dengan seorang rakan baru yang baik dan peramah. Tambahan pula, aku telah menemui rakan sebaya ketika di bangku sekolah rendah. Selepas berakhirnya ucapan daripada Puan Sharifah Alwi yang dikenali dengan nama panggilanya iaitu bondasu, semua murid mengambil wuduk dan mendirikan solat zuhur secara berjemaah. Apabila selesai solat, semua murid bergegas ke kantin untuk berehat. Terdapat pelbagai jenis kuih-muih di kantin tersebut. Aku tidak membeli di kantin, kerana aku makan bekalan dari rumah iaitu roti jagung. Kemudian, aku dan rakan yang lain pergi melawat kawasan sekolah apabila selesai makan. Selepas selesai melawat seluruh kawasan sekolah, aku dapati terdapat dua, tiga tempat yang tiada ketikaku di sekolah rendah. Aku sangat gembira kerana telah melawati dan mengetahui seluruh kawasan sekolah. Semoga kenangan yang manis di bangku sekolah menengah lebih banyak berbanding ketika di bangku sekolah rendah. Walaupun aku telah meninggalkan sekolah rendah aku akan mengigatinya. Sekiranya terdapat kenangan yang buruk, aku akan membuangkan jauh-jauh daripada fikiranku.
2016-01-24T23:08:43+08:00
Nama saya ialah Muhammad Danial Hamiz bin Fadzil. Umur saya ialah tiga belas tahun. Sekolah rendah tempat saya belajar ialah Sekolah Kebangsaan Saint Teresa, Bau. Kebanyakan murid-murid di sekolah tersebut terdiri daripada bangsa Bidayuh.Saya telah ditempatkan di Sekolah Menengah Kebangsaan Bau, Bau. Namun, saya memohon untuk bertukar ke Sekolah Menengah Tun Abang Haji Openg kerana berdekatan dengan rumah saya.
          Saya telah diluluskan untuk bertukar ke Sekolah Menengah Tun Abang Haji Openg. Perasaan saya sangat gembira. Saya belajar dalam kelas Satu Emas.Semua pelajar tingkatan satu dan tingkatan dua belajar pada sesi petang. Kelas bermula pada pukul 12.30 tengah hari hingga pukul 6.00 petang.
           Saya mendaftar bersama dengan ayah pada 4 Januari 2015. Minggu pertama ialah minggu orientasi. Semua murid tingkatan satu berkumpul di dewan perhimpunan.Antara maklumat yang dapat saya terima semasa minggu orientasi tersebut ialah mengetahui tempat dan bangunan yang terdapat di sekolah ini. Selain itu, saya dapat mengetahui jenis-jenis kegiatan kokurikulum dan kurikulum di sekolah ini.
          Di Sekolah Menengah Tun Abang Haji Openg ini, saya menyertai Pakej 1, iaitu catur dan persatuan pendidikan islam. Saya akan berusaha untuk menyertai aktiviti yang disediakan oleh guru terlibat dengan bersungguh-sungguh.
          Saya harap dapat berusaha dan belajar bersungguh-sungguh sepanjang saya berada di Sekolah Menengah Kebangsaan Tun Abang Haji Openg. Saya juga berharap segala usaha saya akan menjadi kebanggaan keluarga, sekolah dan negeri Sarawak amnya.