Jawapan

2016-01-25T11:49:32+08:00
Sekolah yang selamat bermaksud tidak berlakunya kejadian yang boleh menjejaskan keselamatan pelajar dan guru di situ. Antara kejadian yang pernah berlaku di kawasan sekolah ialah kejadian pergaduhan, kecurian, dan perkosaan. Oleh itu, wujud pelbagai ciri yang menjadikan sesebuah sekolah itu selamat pada mata masyarakat umum.

Ciri yang paling mudah ialah pihak sekolah menempatkan pengawal keselamatan di pintu masuk sekolah itu. Pengawal ini juga boleh meronda kawasan sekolah mengikut masa tertentu sebagai usaha memastikan keselamatan sekolah terjaga. Jadi, tindakan menggaji pengawal keselamatan menjadi langkah mudah untuk memastikan sekolah selamat.

Selain itu, setiap bilik di sekolah itu perlulah dilengkapi dengan alat pemadam api yang mudah untuk diperoleh. Maknanya, pelajar bukan sahaja diberi latihan menggunakannya tetapi hendaklah diletakkan di tempat yang paling strategik untuk keberkesanan penggunaannya kelak. Jelaslah, alat pemadam api boleh memastikan kebakaran yang berlaku dikawal sebelum ketibaan pihak bomba.

Tambahan pula, sebuah sekolah yang selamat turut memiliki pelan arah keselamatan apabila berlakunya sebarang kejadian seperti kebakaran, banjir, dan sebagainya. Pelan ini memudahkan pelajar mengetahui tindakan yang harus diambil oleh mereka dan arah yang dituju ketika perkara kecemasan berlaku. Sebenarnya, kewujudan pelan sebegini memastikan pelajar dapat menyelamatkan diri dalam keadaan tenang dan teratur apabila berlaku sesuatu perkara buruk.

Kewujudan pengawal lalu lintas terutama di kawasan sekolah yang berhampiran jalan utama lalu lintas turut penting dalam menjamin keselamatan penghuni sekolah. Pengawal ini akan memastikan pelajar melintas jalan dengan selamat dan memerhatikan persekitaran ketika pelajar sedang menunggu kedatangan ibu bapa mereka itu. Sesungguhnya, pengawal lalu lintas menjadikan pelajar lebih selamat ketika keluar dari kawasan sekolah.

Kesimpulannya, setiap sekolah hendaklah memberi penekanan terhadap aspek keselamatan pelajar mereka. Jika pihak sekolah masih berdolak-dalih dalam hal ini sudah pasti sesuatu tragedi hanya menanti masa sahaja untuk berlaku. Mungkin sudah sampai masanya pihak sekolah melihat keselamatan pelajar melebihi segala-galanya sebelum nasi menjadi bubur.
2 4 2
  • Pengguna Brainly
2016-01-25T12:09:17+08:00
Sekolah selamat bermaksud sekolah yang berada dalam keadaan yang aman. Terdapat pelbagai ciri sekolah selamat.

.....Antaranya adalah dengan mempunyai sistem kawalan keselamatan. Realitinya, pintu utama akan diawasi oleh pengawal, selain mereka akan meronda sekolah.

.....Selain itu, setiap kelas mempunyai pelan arah kebakaran. Pelan ini membolehkan pelajar tahu tempat berkumpul dan memudahkan guru menyemak bilangan pelajar.

.....Malahan, pihak sekolah perlu menyediakan pengawal lalu lintas yang boleh terdiri daripada ahli Kelab Keselamatan Jalan raya. Tindakan ini penting untuk mengawal lalu lintas seterusnya mengelakkan kemalangan.

.....Seterusnya, setiap blok perlu dibekalkan alat pemadam kebakaran. Alat ini mustahak untuk memadamkan api. Bahkan, penggunaannya perlu diajar kepada warga sekolah.

.....Sesungguhnya, sekolah selamat amat penting dalam mewujudkan suasana yang harmoni. Benarlah kata orang, ‘mencegah lebih baik daripada mengubati’.
1 5 1