Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-01-25T20:32:23+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Kedatangan orang Aryan telah membawa keruntuhan kepada Tamadun Indus. Orang Aryan telah membawa satu budaya dikenali sebagai Vedik. Zaman Vedik merupakan permulaan agama Hindu.
Kerajaan dibahagi kepada janapada dan mahajanapada. Chandragupta Maurya telah menyatukan semua kerajaan kecil dan melahirkan empayar pertama di India. Dinasti Maurya mencapai kegemilangan pada pemerintahan Asoka.

A. Pemerintahan dan Pentadbiran
Raja berkuasa mutlak dan merupakan lambang suci yang harus dihormati. Golongan Brahmin berperanan sebagai penasihat raja berikutan dengan golongan Ksyatria.
Empayar Maurya diberikan nama sempena dengan Chandraupta Maurya. Kelahiran empayar telah mengubah status raja kepada maharaja.
Dinasti Maurya mencapai zaman kegemilangannya pada pemerintahan Maharaja Asoka yang menggantikan ayahnya, Bindusara. Asoka lebih menekankan penyebaran agama Buddha selepas Perang Kalinga.
Perang Kalinga berlaku pada tahun 261 S.M. dalam usaha Asoka mewujudkan sebuah empayar yang agung. Sebanyak 100000 orang telah terkorban dan 150000 orang telah cedera. Peperangan ini telah menyedarkan Asoka tentang akibat peperangan yang membawa penderitaan dan kematian. Perang ini menjadi pemula penting kepada Asoka yang mula memeluk agama Buddha.  

B. Perundangan
Kitab Dharma Sastra merupakan undang-undang Hindu tertua. Raja dipertanggungjawab untuk memelihara kesucian dan kedaulatan undang-undang. Segala hukuman dikenakan berdasarkan keseriusan kesalahan tersebut.
Golongan Brahmin merupakan golongan domianan dalam urusan undang-undang kerana mereka mahir tentang hukum-hakam.

Pada zaman Dinasti Maurya, titah dan perintah raja telah diukir pada tiang batu yang dikenali sebagai Tiang Asoka. Beliau mengamalkan konsep kesejahteraan rakyat dalam menegakkan pemerintahan yang adil.

C. Perluasan Kuasa
Chandragupta Maurya telah menguasai seluruh India Utara. Bindusara pula meluaskan empayar ke selatan India. Asoka tidak menekankan kekuatan ketenteraan. Beliau menggunakan dasar yang lembut dan terbuka dengan memberikan penekanan kepada agama Buddha.

D. Peningkatan Ekonomi
Pusat perdagangan didirikan dalam menghasilkan senjata, gading gajah, emas, berlian dan mutiara. Pelabuhan menghubungkan India dengan negara luar.
Persatuan perdagangan dan perusahaan (sresthin) ditubuhkan untuk mengawal harga, kualiti barangan dan gaji pekerja. Mata wang emas telah digunakan pada zaman Gupta. Pelbagai jenis cukai dikenakan untuk menyara anggota tentera, para pentadbir dan raja.

E. Peningkatan Sosial

Pendidikan
Pendidikan bermula pada Zaman Vedik. Pendidikan agama Hindu didominasi oleh kaum lelaki. Mereka wajib menghafal kitab-kitab Veda dan bahasa Sanskrit. Agama Hindu berteraskan manusia menghadapi hari selepas mati dan nilai-nilai murni. Kolej Brahmin telah menyediakan pendidikan tinggi berserta juga dengan kelahiran universiti agama Buddha, Nalanda.

Falsafah
Falsafah bersumberkan kitab Veda dan menolak kitab Veda berbentuk pemikiran yang besar.

Sains dan Teknologi
Sains dan teknologi ialah cabang pengetahuan Vedik yang dipetik daripada Rig Veda. Ilmu matematik pula berasal daripada konsep geometri yang telah melahirkan sistem nombor, iaitu angka Brahmin dan angka Kharosti.

Seni Bina
Terdapat pelbagai bangunan dan binaan yang istimewa telah dibina di India. Kehidupan masyarakat banyak berkaitan dengan agama. Oleh itu, kebanyakan bangunan berunsurkan keagamaan.

Masyarakat berkembang daripada 2 kelompok berbeza, Dravidia dan Indo-Arya. Masyrakat Indo-Arya melahirkan Zaman Vedik berdasarkan Bahasa Sanskrit.
Epik Mahabharata dan Ramayana adalah antara epik terkenal di India.


F. Sistem Sosial
Tamadun India terbahagi kepada 4 sistem kasta, Brahmin, Ksyatria, Vaisya dan Sudra, mereka mempunyai tanggungjawab yang berbeza.
1 5 1