Jawapan

Jawapan Paling Bijak!
2014-07-01T17:14:34+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Langkah-langkah mengurangkan pencemaran alam sekitar

Masalah pencemaran udara yang semakin serius ini boleh diatasi dengan melakukan pelbagai perkara seperti menanam kesedaran dalam kalangan masyarakat tentang pentingnya alam sekitar kepada kehidupan dan menyediakan kemudahan dan mekanisme yang dapat membantu orang ramai memelihara kebersihan dan keindahan alam seperti menyediakan tong sampah dan sebagainya. Masyarakat juga boleh kurangkan penggunaan kenderaan dan aktiviti-aktiviti seperti pembakaran terbuka.
Selain itu, media massa perlu mendedahkan masyarakat tentang cara menjaga alam sekitar. Aktiviti seperti gotong-royong, taman perumahan, dan sebagainya perlu diadakan sering. Dengan ini, masalah pencemaran udara ini boleh dikurangkan dan persekitaran alam sekitar kita juga akan kelihatan cantik.
Ibubapa dan guru-guru boleh mendidik kanak-kanak cara-cara untuk menjaga alam sekeliling sejak mereka kecil lagi. Golongan dewasa perlu mengamalkan amalan baik ini dan bukan cakap kosong sahaja supaya generasi muda dapat mengikut jejak mereka.
Yang pentingya penguatkuasaan undang-undang seperti mengenakan hukuman yang berat terhadap mereka yang melakukan pencemaran.Contohnya pembakaran haram.
Alam sekitar yang bersih serta ekosistem yang terpelihara daripada pencerobohan akan dapat memberikan keselesaan dalam kehidupan. Sekiranya alam ini tidak dipelihara dengan baik, kehidupan kita akan diselubungi dengan bencana alam dan menyebabkan kita mudah diserang penyakit dan wabak yang berbahaya. Oleh itu, kita perlu menjaga alam sekitar kita dengan baik supaya pencemaran boleh dikurangkan dan generasi muda dapat hidup dalam keadaan yang sihat.
6 4 6