Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-01-27T16:58:10+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Selamat sejahtera saya ucapkan buat Tuan Pengerusi Majlis, Yang Berusaha Pengerusi Jawatankuasa Keselamatan dan Keamanan Kampung (JKKK) Kampung Selayang Pandang, Encik Hamid bin Jalil, seterusnya penduduk kampung sekalian.

Hadirin yang dihormati,

.....Saya berasa cukup bertuah kerana dapat bertemu dengan penduduk kampung yang sudi meluangkan masa untuk mendengar ceramah saya yang bertajuk ‘Punca dan Langkah Mengatasi Penyakit Demam Denggi’. Saya cukup yakin, penduduk kampung ini cukup arif dengan perkataan demam denggi dan nyamuk aedes. Spesis nyamuk aedes cukup mudah untuk dikenali, iaitu mempunyai kaki dan badan yang berjalur hitam putih selain aktif pada waktu pagi dan petang. Nyamuk ini boleh menyebarkan wabak demam denggi hanya melalui gigitan. Kes demam denggi pernah menjadi serius pada tahun 2010 dengan mencatatkan kematian sebanyak hingga 45 kes sehingga Oktober tahun tersebut.

.....Persoalannya, bagaimanakah kita tahu bahawa diri kita mahupun orang terdekat dijangkiti wabak ini? Pertama, mereka yang dijangkiti akan diserang demam panas secara mengejut. Selain itu, terdapat juga binti-bintik merah dan sakit sendi di seluruh anggota badan pesakit. Mereka yang dihinggapi penyakit ini juga akan sering loya dan muntah-muntah. Oleh itu, tidak hairanlah jika mereka hilang selera makan dan kuantiti air dalam tubuh. Jika keadaan ini berlarutan, maka tidak mustahil mereka akan kurus kering. Realitinya, pesakit hanya akan menganggap demam itu adalah biasa. Tanggapan ini menyebabkan mereka membiarkannya tanpa menyedari bahawa penyakit itu boleh membawa maut jika lambat diselamatkan.

Sidang dewan yang dikasihi,

.....Jadi, apakah yang perlu kita lakukan untuk mencegah wabak denggi ini? Langkah mudah, luangkan masa 10 minit seperti yang dianjurkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia untuk membersihkan kawasan persekitaran rumah. Antara tempat yang perlu diberikan perhatian ialah longkang, saluran hujan, kolah, dan pasu bunga. Bahan-bahan terbuang seperti tin, botol, tayar kereta dan tempurung kelapa elok ditanam. Bagi barang yang boleh menakung air dan masih berguna, pastikan diletakkan dalam keadaan terbalik. Apa salahnya jika keluarga meluangkan masa untuk membersihkan persekitaran rumah?

Hadirin yang dimuliakan,

.....Bagi individu yang mengalam simptom-simptom yang disebutkan, usah takut untuk datang merujuk ke hospital atau klinik berhampiran. Doktor akan mengambil sampel darah dan mengujinya sama ada anda benar-benar dihinggapi wabak tersebut atau tidak. Suntikan vaksin pelali dapat menguatkan daya tahan tubuh dan antibodi bagi melawan serangan wabak denggi. Jika pesakit berada dalam kondisi tidak stabil, maka dia akan ditahan dan dirawat di hospital selama beberapa minggu. Keadaan ini membolehkan pesakit melawan vektor penyakit denggi melalui suntikan yang diberikan oleh doktor.

Saudara dan saudari sekalian,

.....Bagi pengguna yang mempunyai kolah dan tempat yang ditakungi dengan air, penggunaan ubat jentik-jentik juga berkesan. Ubat yang mudah larut ini boleh didapati daripada klinik dan hospital yang berhampiran. Di samping meletakkannya ke dalam kolah, ubat ini juga sesuai diletakkan di saluran hujan. Bagi penduduk yang alah dengan gigitan nyamuk, penggunaan kelambu juga amatlah digalakkan. Kelambu juga dapat mengelakkan gigitan nyamuk seterusnya mengelakkan ahli keluarga menjadi korban virus denggi ini. Benarlah kata peribahasa, sebelum ‘nasi menjadi bubur’, eloklah kita berjaga-jaga kerana ‘mencegah lebih baik daripada mengubati’.

.....Sesungguhnya, angka kes yang dilaporkan pasti akan meningkat dari sehari ke sehari andainya tiada langkah proaktif yang dilakukan di rumah. Tiada guna Kempen Hapuskan Aedes jika masyarakat memandang enteng akan pelaksanaannya. Ingatlah, 10 minit penentu sama ada selamat atau tidak anda sekeluarga. Saya akhiri ceramah saya dengan serangkap pantun:
.....Subur merimbun cili api,
........Dipetik sedahan oleh kera;
.....Kalau persekitaran dijaga rapi,
........Denggi dihindar, diri sejahtera.
1 5 1