Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-01-26T20:02:09+08:00
Aku adalah sebatang gigi kacip. Rupa bentukku adalah pipih dan tajam. Aku merupakan salah satu di antara gigi yang menjadi kepunyaan Amierul.

Aku mempunyai tugasku yang tersendiri sama seperti adik-beradikku Sang Taring, Sang Geraham dan yang lain. Tugas aku adalah untuk menggigit dan memotong makanan seperti daging ayam. Oleh itu, aku perlu sentiasa dibersihkan dan kesihatan aku perlu dijaga agar aku dapat berkhidmat pada Amierul dengan baik.

Amierul sentiasa menjaga kebersihanku. Aku diberus sekurang-kurangnya tiga kali sehari agar aku sentiasa wangi dan bersih. Penggunaan benang flos dapat mengeluarkan sisa makanan yang tertinggal di sekelilingku. Malah, aku juga perlu dikumur dengan pencuci mulut yang berflorida sekurang-kurangnya sekali sehari.

Selain dari menjaga kebersihanku, Amierul juga perlu mengambil makanan yang sihat dan berkhasiat agar kesihatan aku menjadi lebih baik. Makan makanan yang mengandungi vitamin seperti sayur-sayuran dan buah-buahan dapat memastikan kesihatan aku lebih terjamin. 

Selain daripada itu, makanan yang mengandungi kalsium seperti susu juga perlu diambil agar aku sentiasa kuat dan dapat melaksanakan tugasku dengan baik. Amierul juga tidak lupa untuk mengambil makanan yang mengandungi zat besi dan protein seperti ayam, ikan dan makanan laut yang lain agar aku sentiasa sihat.

Bagi memastikan keadaan aku sentiasa baik, Amierul akan membuat pemeriksaan gigi pada setiap enam bulan sekali ataupun sekurang-kurangnya setahun. Hal ini kerana, aku perlu dijaga dengan rapi agar aku sentiasa dapat berkhidmat kepada Amierul.
6 4 6