Jawapan

2016-01-30T20:52:17+08:00
Watak dan Perwatakana) Ahmad Mutawwakil    - berusia 25 ketika meninggal dunia akibat ditembak oleh pengganas komunis.     - anak tunggal Wak Sadir dan menjadi anak yatim piatu selepas kematian ayahnya.    - boleh membaca dan menulis Bahasa Inggeris.    - bekerja sebagai wartawan.    - seorang nasionalis muda yang mempunyai  sifat patriotisme yang tinggi apabila dia secara      terbuka berjuang menantang Inggeris.     - bijak merancang masa depan. Contohnya, beliau belajar menulis dan membaca daripada Sandra      sewaktu beliau menumpang tinggal dengan Tuan Booth.    - petah berpidato. Contohnya, Ahmad Mutawwakil berjaya memukau masyarakat kampung dengan       pengucapan pidatonya yang lantang.     - berani bersuara demi kebenaran melalui penulisannya dalam surat khabar dan penyampaian       pidatonya.     - sanggup berkorban dan menggadaikan nyawanya untuk mempertahankan keselamatan       penduduk dan kampungnya daripada ancaman pengganas komunis.     - seorang yang menghargai jasa dan budi orang lain. Contohnya, Ahmad Mutawwakil tetap       menghargai jasa dan budi baik Tuan Booth dengan menghadiri majilis yang diadakan oleh Tuan       Booth di banglo estetnya.     - seorang yang berhemah tinggi. Contohnya,  Ahmad Mutawwakil memberikan senyuman dan        bersalam dengan Imam Ngah Deraman dan Penghulu Ibrahim Sigap sebagai tanda minta diri.     - beliau sangat berpengaruh sehingga dihormati dan disengani oleh penduduk kampungnya dan di       seluruh daerah.     - seorang pemimpin parti yang berjiwa besar, iaitu dipilih memegang jawatan pemimpin nombor       dua pada peringkat daerah walaupun ketika itu beliau berusia 24 tahun. 
b) Tuan Booth    - merupakan pengurus ladang.    - berbangsa Inggeris dan berasal dari England.    - mempunyai seorang isteri dan seorang anak perempuan bernama Sandra.    - seorang yang berkulit putih dan gemar berseluar pendek serta bertopi bulat.     - ialah majikan kepada lima belas keluarga keturunan India yang bekerja sebagai buruh di ladang       getahnya.     - seorang yang baik hati. Contohnya, dia menjemput dan meraikan pasangan pengantin penduduk       kampung penulis di banglo estetnya.     - seorang yang peramah.  Contohnya, dia pandai menyesuaikan diri dengan masyarakat tempatan.       Dia akan ke surau setiap petang untuk bersembang dan bergaul mesra dengan penduduk       kampung.     - seorang yang penyayang. Contohnya, dia membawa isteri dan anak perempuannya berpindah       seminggu sebelum kemaraan tentera Jepun di Tanah Melayu.     - seorang yang suka berterus terang. Contohnya, Tuan Booth mengatakan bahawa Ahmad       Mutawwakil seorang nasionalisme Melayu kerana berani menentang Inggeris. 
c) Sandara    - anak gadis tunggal Tuan Booth yang berumur 27 tahun.     - bermata biru dan berambut perang.     - berbangsa Inggeris yang fasih berbahasa Melayu.    - menyimpan perasaan cinta terhadap Ahmad Mutawwakil.    - seorang yang baik hati. Contohnya, dia mengajar Ahmad Mutawwakil membaca dan menulis       ketika Ahmad Mutawwakil menumpang tinggal di banglo bapanya.      - seorang yang penyanyang. Contohnya, dia menangis apabila menyedari kehilangan       buah hatinya, Ahmad Mutawwakil.     - seorang yang setai dalam percintaan. Contohnya, dia kembali semula ke banglo peninggalan       bapanya di estet selepas Tanah Melayu mencapai kemerdekaan untuk mengajar anak-anak       orang kampung lantaran kecintaannya mendalam terhadap Ahmad Mutawwakil. 
d) Iman Ngah Deraman    - seorang imam surau di kampung penulis.    - seorang yang taat dan alim akan ajaran agama Islam.     - seorang yang bertanggungjawab. Contohnya, dia mengambil Ahmad Mutawwakil sebagai anak       angkatnya selepas Tuan Booth sekeluarga meninggalkan banglo di estet getahnya.     - seorang yang mudah berkongsi maklumat. Contohnya, dia akam menyampaikan apa-apa sahaja       berita yang dikhabarkan oleh Ahmad Mutawwakil kepada penduduk kampung.     - seorang yang rasional dan berprasangka baik. Contohnya, dia tidak menghalang niat baik Tuan       Booth sekeluarga yang meraikan pasangan pengantin kampungnya selagi tidak bertentangan       dengan hukum syarak dan agama.     - seorang yang penyayang. Contohnya, wajh Imam Ngah Deraman pucat lesi apabila menyedari       kehilangan Ahmad Mutawwakil yang tidak hadir ke surau untuk bersolat tubuh secara berjemaah       pada pagi Jumaat.