Jawapan

2016-01-27T02:49:56+08:00
BAB 1
Zahar seorang pemuda berusia 22 tahun amat gemar pada serangga sejak masih kecil lagi. Kegemarannya itu tidak pula dibantah oleh ibunya, kerana Qistina berpendapat Zahar mewarisi minat bapanya.  Untuk menyokong minatnya itu, Zahar mempunyai bilik khas untuk menyimpan dan menjalankan eksperimen terhadap serangganya seperti ulat beluncas, kumbang, labah-labah dan kupu-kupu.  Zahar banyak menghabiskan masa berbual-bual dan memerhatikan serangga-serangga kesayangannya.  Minatnya ini amat bertepatan dengan pengajiannya di Fakulti Sains Hayat, Universiti Teknologi Malaysia. Zahar mempunyai seorang teman baik bernama Mawar yang juga merupakan rakan sekuliahnya. Semasa makan Zahar meminta izin  daripada ibunya untuk ke Taman Paya Bakau Tanjung Piai untuk mencari serangga spesies baru. Selesai makan tengah hari Zahar masuk ke bilik perpustakaan mininya.  Dia ingin membaca buku untuk mengkaji punca Pus Pusnya kurang aktif sejak akhir-akhir ini.  Hal ini kerana Zahar amat menyayangi Pus Pus yang ditemuinya dalam suatu ekspedisi pengembaraan di Hutan Lipur Gunung Pulai.

BAB 2
Untuk meneruskan hasratnya mencari spesies pengganti Pus Pus, Zahar berhasrat ke Pulau Pisang. Kononnya pada 1818, orang Acheh telah membuka Pulau Pisang untuk dijadikan penempatan. Namun mereka gagal menjadikan kawasan tersebut kawasan pertempatan akibat sering diganggu oleh kuasa mistik. Wak Buik, seorang pawang Bugis Riau, dipanggil untuk memulihkan keadaan itu dan dia berjaya melakukannya. Dia menanam pokok buah-buahan di tanahnya itu.  Apabila Wak Buik meninggal dunia, penduduk di situ berpindah ke tanah besar kerana mengelak ancaman lanun. Menurut Tuk Munir, arwah datuknya, pulau itu merupakan tempat tinggal orang bunian.  Nek Yah pula mengatakan di pulau itu terdapat sebuah gua yang tersimpan harta karun.  Mengikut pandangan Zahar, bentuk pulau itu kelihatan seperti orang sedang duduk berzikir.  Semasa menunggu kedatangan Mawar, Zahar membayangkan ketika dia sampai di pulau itu nanti, dia akan ditangkap oleh sekumpulan orang asli dan dibawa ke perkampungan mereka.  Di situ dia akan menemui pelbagai spesies hidupan baru.  Lamunannya terhenti apabila disapa oleh kekasihnya Mawar. Mawar ialah anak sulung daripada lima beradik.  Dia sangat bertanggungjawab terhadap adik-adiknya. Ayah Mawar, Encik Hassan merupakan peneroka di ladang kelapa sawit. Disebabkan harga sawit menurun, ayahnya terpaksa melakukan pelbagai pekerjaan bagi menambah pendapatannya. Mereka tinggal di Kampung Maju Jaya yang terletak tidak jauh dari rumah Zahar. Zahar teringat kisah pertemuan pertamanya dengan Mawar. Ketika itu Mawar terjatuh di depan keretanya di Fakulti Pendidikan Sains Hayat.  Zahar ingin membantu Mawar tetapi ditolak dengan baik oleh gadis itu.Mawar mengajak Zahar ke kedai buku untuk mencari bahan bagi mendapatkan maklumat untuk portfolio Sains Biologi mereka.  Setelah itu mereka pulang ke rumah.

BAB 3
Zahar menghantar ibunya ke sekolah kerana bateri kereta ibunya rosak.  Faridah, seorang murid Qistina, menawarkan pertolongan untuk membawa beg yang berisi buku guru kesayangannya itu. Qistina berhasrat untuk mengambil Faridah sebagai anak angkat kerana dia tidak mempunyai anak perempuan dan Faridah ialah seorang yang berhemah tinggi serta  tertib.  Faridah merupakan anak tunggal daripada keluarga pekebun.  Sebelum ke sekolah itu, dia bersekolah di  SMK Bentong, Pahang dan tinggal bersama neneknya. Selepas PMR barulah dia berpindah ke Desa Mercu Jaya.  Suatu hari, Qistina ternampak Faridah berjumpa dengan seorang lelaki namun tanda tanya itu dipendamkan saja.  Faridah memberitahu lelaki itu ialah bapa saudaranya yang bertugas sebagai pensyarah di London apabila ditanya oleh Qistina pada suatu hari.

BAB 4
Sikap suka menyelidik terhadap sesuatu yang dimiliki oleh Zahar membolehkan dia mendapat anugerah inovasi dari UTM.  Sebenarnya dia telah menerbitkan banyak hasil penyelidikannya dalam jurnal.  Selain itu, dia juga berazam mencari pengganti spesies Pus Pus sebelum spesies itu pupus.  Untuk tujuan itu, dia mahu ke Tanjung Piai bersama Malcom, rakan sekuliahnya.  Selain itu, dia juga mahu mengkaji hutan bakau dan kepentingannya.  Di sana mereka menjumpai spesies baharu ulat bulu.  Apabila pulang dari Tanjung Piai, dia segera mengkaji dapatannya itu.

BAB 5
Zahar menyertai kursus Kembara Biologi Alam di Kem Kaizen untuk meneruskan penyelidikannnya.  Selesai kuliah pagi itu, dia dan Malcom didatangi Munira yang ingin mengajaknya menonton wayang.  Ajakan Munira ditolak secara baik.  Akibat kegelian sesuatu yang lembut dan hitam di pipinya, Munira terjatuh ke dalam kolam ikan keli.  Zahar masuk ke dalam kolam untuk menolong Munira.  Esoknya, ketika meneroka hutan sekeliling, Zahar terjatuh ke dalam gaung. 
Fikri yang mendengar jeritan Zahar menaikkannya ke tebing dengan bantuan dua orang pemuda yang melakukan aktiviti redah hutan.  Luka Zahar tidak serius tetapi kepalanya mengeluarkan darah yang banyak.  Mawar merawat luka tersebut.  Apabila pulang, Qistina bimbang melihat keadaan anak kesayangannya itu.  Esoknya, Zahar menunjukkan spesies baharu ulat bulunya kepada Fitri dan Malcom yang datang melawatnya di rumah.