Jawapan

2016-01-27T00:56:43+08:00
2x +y = 5(y -x) = y^2 -2x^2 -2

2x +y = 5(y -x)
2x +y = 5y -5x
2x +5x = 5y -y
7x = 4y
x = 4y/7

5y -5x = y^2 -2x^2 -2
y^2 -5y -2x^2 +5x -2 = 0
y^2 -5y -2(4y/7)^2 +5(4y/7) -2 = 0
y^2 -5y -2(16y^2 /49) +20y/7 -2 = 0
y^2 -5y - 32y^2 /49 +20y/7 -2 - 0
49y^2 -32y^2 -245y +140y -98 = 0
17y^2 -105y -98 = 0
(17y +14)(y -7) = 0

17y +14 = 0
17y = -14
y = -14/17

y -7 = 0
y = 7

apabila y = -14/17, maka x
= 4y/7
= 4(-14/17) bahagi 7
= -8/17

apabila y = 7, maka x
= 4y/7
= 4(7) bahagi 7
= 4
1 5 1
hahaha. takde lah, menolong sekadar yang mampu. ^_^
Moga akak diberi balasan baik dunia akhirat..
mudah-mudahan. aizat juga sama, moga diredhai NYA dunia dan akhirat.
Terima kasih kakak..
sama-sama. fighting!