Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-01-27T10:59:04+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Sukri, ketua jabatan yang menyelia Laiman telah menerima berita bahawa sebuah tangki minyak yang dibaiki oleh Laiman telah terbakar. Ketika kejadian Laiman berada di Kuching untuk bertemu kawan sekuliahnya yang sedang menjalani latihan di sebuah jabatan kerajaan sambil mengambil buku-buku rujukan yang disimpannya sewaktu sampai di Kuching dahulu. Kebakaran dapat dipadamkan tiga jam kemudian oleh anggota bomba dan pekerja-pekerja di situ. Perkara yang menjadi persoalan kini ialah punca kebakaran tersebut. Sukri berpendapat Laiman tidak wajar dipersalahkan kerana ketika kejadian berlaku, Laiman tiada di situ. Sukri juga memikirkan kerugian dan nasib Laiman yang akan dikenakan tindakan oleh pengurus syarikat. Keesokan harinya, Sukri memaklumkan kejadian tersebut kepada Laiman. Laiman sangat yakin kerja yang dilakukannya cukup rapi dan dia tidak percaya kejadian itu boleh terjadi. Akhirnya Sukri membuat andaian bahawa peristiwa itu terjadi mungkin disebabkan oleh pembuatan khianat. Perkara tersebut mengingatkan Laiman tentang perbualannya bersama Sonia seminggu yang lalu.
1 5 1
2016-01-27T14:47:43+08:00
Biah dijumpai di rumah setinggan yang disewa oleh Muhsin di Kuala Lumpur. Mak Teh sungguh malu lalu berjumpa bomoh iaitu Tok Su Dolah untuk mengembalikan anaknya. Wang yang sepatutnya digunakan untuk membayar yuran Jalil telah digunakan untuk membayar bomoh. Bagi Jalil, Biah seorang gadis yang baik, rajin dan boleh diharap dalam keluarga Pak Ngah Kadir. Mak Teh tidak lagi senang duduk. Jalil sering dimarahi gurunya, Miss Ong kerana tidak ke sekolah dan gagal membayar yuran. Jalil teringat peristiwa ayahnya yang tenat menunjukkan sesuatu pada kasau atap. Rupa-rupanya di celah kasau tersimpan songkok buruk yang mengandungi wang RM50. Wang itulah digunakan untuk membayar yuran SRP. Pulang dari sekolah, dia dibelasah oleh tiga orang pemuda dengan kejamnya. Suatu petang, Jalil duduk di permatang mengenang nasibnya yang malang sehingga dia menangis keseorangan. Dia kurang mempedulikan pelajarannya dan terpaksa mengerjakan sawah seorang diri. Ibunya bercadang untuk berpindah ke Guar Chempedak. Mak Teh ingin mengahwinkan Biah dengan Muhsin walaupun Jalil tidak setuju. Dengan pertolongan Pak Long Ayob, Mak Teh pergi ke rumah Pak Ngah Kadir untuk berunding. Belum pun sampai ke rumah Pak Ngah Kadir, Pak Long Ayob diserang dengan lading.