Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-01-27T13:28:27+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
1.Didaerah Oriental banyak spesies mamalia yang berukuran besar, misalnya gajah, banteng, harimau dan badak. Mamalia berkantung jumlahnya sedikit, bahkan hampir tidak ada.

2.Di daerah Oriental terdapat berbagai macam kera, misalnya bekantan, tarsius dan orang utan

3.Di daerah Oriental terdapat hewan endemik. Seperti badak bercula satu, binturong (Aretictis Binturang), monyet (Presbytis thomari), tarsius (Tarsius bancanus), dan kukang (Nyeticebus coucang)

4.Burung-burung memiliki warna bulu yang kurang menarik, tetapi dapat berkicau. Burung-burung yang endemik, misalnya jalak bali (Leucopsar nothschili), elang jawa (spizaetus bartelisi), murai mengkilat (Myophoneus melurunus), dan elang putih (Mycrohyerax latifrons).
1 5 1
2016-01-27T14:32:41+08:00
1.    mamalia berukuran besar.  Misalnya gajah sumatra. Benteng, harimau Jawa, harimau Sumatra, tapir Sumatra, badak sumatra,beruang madu, dan badak bercula satu.
2.    memiliki banyak jenis hewan primata.  Misalnya, orang utan, orang utan kalimantan, kera, ungko, monyet, tarsius, kukang, dan bekantan.
3.    warna bulu kurang menarik dan tidak beragam.  Misalnya,burung rangkong, jalak bali, murai, dan elang putih.