Jawapan

2016-01-27T15:26:29+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Apabila kita membaca akhbar, kita sering didedahkan dengan isu perlumbaan haram.Perlumbaan boleh ditakrifkan sebagai aktiviti perlumbaan kenderaan di atas jalan raya tanpa kebenaran pihak berkuasa seperti pihak polis, Jabatan Pengakutan Jalan (JPJ), atau mana-mana penganjur yang berdaftar/sah. Perlumbaan haram yang berlaku melibatkan kenderaan bermotor seperti motorsikal dan kereta. Perlumbaan haram biasanya diadakan di kawasan lebuh raya dan pada waktu tengah malam. Statistik menunjukkan peningkatan aktiviti lumba haram semakin bertambah dari tahun ke tahun. Peningkatan ini boleh diibaratkan seperti cendawan tumbuh selepas hujan. Sebenarnya, terdapat beberapa punca yang menyebabkan berlakunya aktiviti perlumbaan haram.
Antara punca berlakunya aktiviti lumba haram ialah disebabkan masalah keluarga. Kesempitan hidup mampu mendorong seseorang melakukan apa sahaja untuk mendapatkan sumber kewangan waima dengan cara berlumba haram. Melalui perlumbaan haram, mereka akan diberi ganjaran berupa wang tunai jika bergelar pemenang. Tekanan yang dihadapi dalam keluarga seperti masalah penceraian ibu bapa menyebabkan mereka mencari keseronokan dengan berlumba haram. Sebahagian daripada pelumba haram ini juga kekurangan kasih sayang daripada ibu bapa dan keluarga yang mendorong mereka melakukan aktiviti yang tidak bermoral untuk mendapatkan perhatian.
Seterusnya, berpunca daripada pengaruh rakan sebaya. Golongan remaja khususnya mereka yang masih dibangku sekolah sememangnya mudah terpengaruh dengan ajakan rakan-rakan. Rakan-rakan yang bijak memujuk akan mendorong seseorang menyertai aktiviti tidak sihat mereka. Rakan-rakan yang mencabar seseorang untuk berlumba haram juga menyebabkan mereka mudah terpedaya untuk menyertai perlumbaan haram bagi menunjukkan kehebatan mereka.
Di samping itu, aktiviti lumba haram juga berpunca daripada pengaruh media massa. Media massa elektronik seperti televisyen, internet, dan sebagainya banyak menayangkan drama dan filem yang memperlihatkan babak perlumbaan haram yang menyebabkan penonton berasa ingin mencubanya. Lambakan permainan video yang berunsurkan perlumbaan haram yang banyak terdapat di pasaran membangkitkan semangat pemainnya untuk mencuba aksi-aksi tersebut secara realistik.
Tambahan itu, penguatkuasaan undang-undang yang lemah juga merupakan punca berlakunya aktiviti lumba haram. Pihak berkuasa yang kurang memantau kawasan-kawasan ‘panas’ yang sering menjadi tempat perlumbaan haram menyebabkan golongan pelumba dengan bebas mengadakan perlumbaan. Pemantauan dan sekatan jalan raya yang dilakukan secara berkala menyebabkan golongan pelumba haram dapat menghidu operasi yang akan dilakukan oleh pihak berkuasa. Aktiviti rasuah yang berlaku antara pihak berkuasa dengan pelumba haram juga menyebabkan gejala ini sukar dibendung.
Berikutnya, disebabkan kemudahan litar yang terhad. Litar lumba yang terhad menyebabkan golongan pelumba haram ini mengambil alternatif dengan berlumba di jalan raya. Litar untuk berlumba kebanyakkan amat terhad dari segi ruang dan tempatnya. Bayaran litar lumba yang agak tinggi menyebabkan pelumba haram lebih gemar berlumba di atas jalan raya.
Kesimpulannya, aktiviti lumba haram perlulah dibendung dengan sewajarnya. Kerjasama daripada semua pihak diharapkan dapat membendung isu ini dengan lebih giat.
Jawapan Paling Bijak!
  • Pengguna Brainly
2016-01-27T16:17:01+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Perlumbaan motosikal memang sering dikaitkan dengan remaja kerana aktiviti ini dikatakan mampu memberi semangat kepada remaja yang sedang mengalami satu proses kedewasaan yang kritikal. Remaja melihat lumba motosikal ini satu jalan mudah untuk menyelesaikan masalah kerana terutama masalah keluarga dan sekolah serta masa depan mereka. Kejadian demi kejadian lumba motosikal ini turut disiarkan oleh media massa menerusi pelbagai program mereka. Sememangnya, ada pelbagai tindakan yang boleh diambil oleh semua pihak dalam menangani isu yang semakin menular ini.

Sebenarnya tindakan yang paling penting dalam menyelesaikan kemelut sosial ini ialah ibu bapa memainkan peranan mereka dengan lebih efektif. Dalam mendidik anak, ibu bapa harus bijak dan berupaya untuk mengawasi tingkah laku anak mereka dengan berkesan terutama anak yang sudah mencapai umur remaja. Ibu bapa perlu mengenakan satu tahap disiplin dan dalam masa yang sama menyayangi anak mereka dengan sepenuh hatinya untuk memberi satu perasaan disayangi dalam diri anak mereka. Justeru, ibu bapa menjadi benteng pertama dalam usaha untuk menyelesaikan masalah yang melanda remaja kita ini.

Selain itu, tindakan menaikkan had umur untuk memiliki lesen motosikal boleh menghalang kejadian lumba motosikal ini dengan lebih berkesan. Had umur yang lebih tinggi ini menyebabkan semua remaja yang menunggang motosikal tidak perlu diperiksa kerana sudah pasti mereka tidak memiliki lesen motosikal. Keadaan ini menyebabkan pihak polis mudah untuk memantau isu perlumbaan motosikal ini dengan lebih menyeluruh. Jelaslah, kemelut yang melanda negara ini mampu diatasi dengan berkesan jika umur yang dibenarkan untuk menunggang motosikal ini ditingkatkan.

Kempen kesedaran turut perlu dilaksanakan dalam menangani kemelut yang melanda kalangan remaja kita ini. Penjelasan mengenai impak buruk lumba haram diperincikan dalam kempen itu untuk memberi kesedaran yang jitu kepada remaja. Dalam masa yang sama kempen ini turut menjelaskan tindakan undang-undang yang boleh dihadapi oleh remaja yang didapati bersalah terbabit dalam kegiatan lumba haram. Jelaslah, kempen yang begitu mudah tetapi efektif berupaya menghalang gejala sosial ini daripada menular dalam jiwa remaja kita jika dilaksanakan dengan baik.

Kesimpulannya, semua langkah di atas harus dijalankan secara bersistematik jika mahu melihat kejayaan membasmi gejala luma haram ini. Tindakan tegas pihak berkuasa terutama polis dalam penguatkuasaan undang-undang dilihat sebagai jalan yang paling penting. Kegagalan menangani isu ini boleh menyebabkan remaja kita terjebak dalam pelbagai masalah sosial yang lain terutamana penyalahgunaan dadah dan hubungan sosial yang bebas. Tindakan kita hendaklah berterusan dan bersungguh-sungguh seperti peribahasa “menyeluk pekasam biarlah sampai ke pangkal lengan” jika masalah ini hendak diatasi.
2 5 2