Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-01-27T17:04:21+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
1. Sumber dari China menyatakan bahawa kewujudan kerajaan Funan pada pertengahan abad ketiga masihi berdasarkan catatan Kang Tai dan Chu Ying yang di hantar ke Funan untuk menemui raja Houan-Tien.

2. 
G Coedes menyatakan kerajaan Funan wujud pada abad pertama Masihi kerana berpendapat kerajaan kedua tertua Champa wujud sekitar akhir abad kedua.

3. 
Data arkeologi menunjukkan kewujudan funan bermula semenjak abad ketiga masihi. Ia di buktikan melalui perjumpaan seni arca berunsur Hindu dan Buddha yang langgamnya dipengaruhi oleh langgam seni arca Amaravati dari India

4. 
Hubungan perdagangan dan diplomatik dengan kerajaan China dan hubungan kebudayaan dengan India dibuktikan melalui jumpaan artifak gendang gangsa Dongson.

5. 
Hubungan perdagangan antara Rom dibuktikan dengan persamaan artifak manik yang dijumpai di Kuala Selingsing, Kota Tinggi dan Muar, di pantai barat serta selatan Thailand.
2 5 2