Jawapan

2016-01-28T21:13:28+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Kedudukan raja dalam sistem pentadbiran berpusat dalam tamadun China ialah mengubah pemerintahan berbentuk sistem feudal kepada pemerintahan berbentuk sistem pentadbiran berpusat.Perluasan kuasa ini juga telah melahirkan empayar pada zaman Dinasti Dhin dari tahun 221-206S.M..Pada masa ini,konsep raja telah bertukar kepada Maharaja.Pemerintahan oleh Maharaja membolehkan pembentukan sebuah sistem pentadbiran atau birokrasi awam yang terdiri daripada pegawai yang dilantik oleh Maharaja.Mereka yang dilantik terdiri daripada rakyat dan pelantikan tersebut dibuat oleh sebuah jawatankuasa dalam sistem perkhidmatan awam.Pelantikan pegawai-pegawai ini diasaskan pada pencapaian mereka dalam peperiksaan awam. 
2 4 2
2016-02-01T21:58:14+08:00
1. Sistem pentadbiran pusat membolehkan raja mentadbir semua wilayah maka mendorong lahirnya konsep empayar.
2. penukarkan status dan gelaran raja kepada maharaja dengan pembentukkan empayar
3. Penguasaan pusat yang kuat membolehkan raja membentuk satu sistem birokrasi yang teratur terdiri daripada pegawai-pegawai yang dilantik oleh maharaja.
4. Perlantikan pegawai berasaskan pencapaian mereka dalam peperiksaan awam yang dikendalikan oleh sesebuah jawatankuasa dalam sistem perkhidmatan awam yang dikenali sebagai Hon Kao Tsu.