Jawapan

2016-01-28T22:21:26+08:00
Masjid Tanah, 8 Mac – Kejohanan Sukan Tahunan Sekolah Menengah Kebangsaan Ade Putra telah berlangsung dengan penuh gilang-gemilang hari ini. Kejohanan tahunan kali ke-21 ini telah dirasmikan oleh Pengarah Pelajaran Daerah Alor Gajah, Tn. Hj. Lazis bin Jaffar. Dalam kejohanan ini. Rumah Hang Jebat yang juga merupakan johan 5 tahun berturut-turut, sekali lagi menjadi juara. Tempat kedua disandang oleh Rumah Hang Tuah sementara tempat ketiga disandang oleh Rumah Rentap dan tempat keempat disandang oleh Rumah Tun Perak. Anugerah Olahragawan harapan pula dimenangi oleh atlet acara pecut Rumah Hang Jebat, iaitu Ramli bin Saidi. Menurut Tn. Hj. Lazis bin Jaffar, kalah menang merupakan adat pertandingan. Dalam apa-apa kejohanan sekalipun, semangat kesukanan yang tinggi adalah diperlukan. Kekalahan bukan bererti gagal sebaliknya langkah untuk berjaya. Menurut beliau lagi, sukan tahunan yang diadakan di peringkat sekolah merupakan gelanggang untuk mengasah bakat para pelajar dalam melahirkan atlet yang mampu mengharumkan nama negara pada masa hadapan. Beliau juga berharap agar pelajar dapat menjayakan acara sukan dengan cemerlang dan bekerja dalam pasukan apabila terlibat dalam acara berkumpulan. Sebelum acara sukan bermula, acara perbarisan yang disertai oleh semua kontinjen unit beruniform dan pasukan daripada semua rumah sukan membuka tirai persembahan. Setiap kontinjen dinilai dan kontinjen yang terpilih menerima hadiah semasa sesi penutupan sukan diadakan. Hanya beberapa acara balapan dipertandingkan memandangkan banyak acara telah disempurnakan sebelum ini dalam pertandingan yang diadakan seminggu lebih awal. Cuaca yang cerah memastikan kejohanan berlangsung dengan jayanya. Selain acara sukan yang dipertandingkan, diadakan juga pelbagai jualan ringan yang dikendalikan oleh pihak kantin dan koperasi sekolah. Kejohanan sukan tahunan ini diakhiri dengan acara penyampaian pingat kepada para pemenang, diikuti dengan acara penyerahan bendera kejohanan kepada pengetua sekolah. Para atlet yang berjaya dalam sukan kali ini terpilih untuk mewakili sdekolah di peringkat kawasan Masjid Tanah.
1 5 1
2016-01-29T13:16:42+08:00
KHAMIS, 23 Oktober 2014 - Sekolah Kebangsaan Kemasek telah mengadakan Temasya Sukan Tahunan kali ke-37 bertempat di padang sekolah. Ramai ibu bapa yang hadir bagi menaikkan lagi semangat kesukanan anak-anak mereka. Murid-murid dikehendaki berkumpul di dalam khemah rumah sukan masing-masing seawal jam 7.30 pagi bagi menyiapkan kerja-kerja terakhir mengikut rumah sukan masing-masing.


     Tujuan majlis ini diadakan adalah untuk mencungkil bakat murid-murid dalam bidang kesukanan. Selain itu, majlis ini juga dapat mengeratkan hubungan silaturahim antara guru-guru, murid-murid dan ibu bapa. Majlis ini bermula pada pukul 9.00 pagi dan berakhir pada pukul 2.00 petang. 

     Majlis ini telah dirasmikan oleh YB Ir Rosli Bin Othman selaku Exco Kerja Raya dan Pengangkutan Negeri Terengganu yang juga merupakan YDP PIBG Sekolah Kebangsaan Kemasek. Sebelum beliau merasmikan majlis ini, beliau sempat memberikan kata-kata semangat kepada pelajar agar terus aktif dalam bidang kesukanan.   

     Majlis dimulakan dengan acara perbarisan tabik hormat. Mereka yang menyertai acara ini berbaris dengan bersungguh-sungguh demi mengharumkan nama rumah pasukan masing-masing. YB Ir Rosli Bin Othman berasa begitu bangga dengan murid-murid yang sanggup memerah keringat demi menjayakan temasya sukan kali ini. 

     Seterusnya, acara bagi Tahap Satu dan dua dimulakan. Antara acara yang dipertandingkan ialah sukaneka dan larian 60 meter. Mereka berlari dengan bersungguh-sungguh demi mencapai gelaran juara. Suasana di sini agak bingit dengan sokongan jeritan yang diberikan oleh ibu bapa dan rakan-rakan sepasukan. 

     Setelah berjam-jam berseronok dengan aktiviti-aktiviti yang diadakan, tibalah masa untuk majlis penyampaian hadiah. Rumah Hijau telah mendapat tempat pertama pada Temasya Sukan Tahunan pada tahun ini. Guru Besar berharap agar majlis ini dapat dilaksanakan lagi pada tahun-tahun yang akan datang. Majlis diakhiri dengan mempersilakan AJK PIBG dan guru-guru untuk menikmati hidangan yang disediakan oleh pihak kantin sekolah.