Jawapan

2016-01-29T20:23:41+08:00
Bab 1 : Cemas
Inggeris datang ke negeri Pahang untuk mengambil kekayaan di negeri itu. Datuk Bahaman memberitahu orang ramai bahawa Inggeris mahu menjajah di negeri Pahang. Inggeris telah memungkiri janji mereka.

Bab 2 : Lubuk Terua Tergugat
Zahid menyedari Inggeris telah menceroboh Semantan dengan melihat mereka membina kubu panjang ditepi tebing sungai. Datuk Panglima Raja sangat marah dengan tindakan Inggeris itu. Datuk Bahaman menyatakan mereka akan melawan Inggeris mengikut perbincangan.

Bab 3 : Mencari Penyelesaian
Zahid, Samad dan Awang Muhammad terlihat dua buah perahu yang dikayuh oleh mata-mata Inggeris. Mereka bertiga mahu melaporkan perkara ini kepada orang ramai supaya bersiap sedia.

Bab 4 : Budi Kedapatan
Zahid, Samad dan Awang Muhammad pergi ke merpatih dan melihat pemuda-pemuda melayu berlatih membaling bambu runcing dan belajar bersilat dengan Abang Lajis. Isteri Lajis diganggu oleh pembanci yang diupah oleh Owen ( Inggeris )

Bab 5 : Inggeris Mencabar Lagi
Orang Inggeris yang diketuai oleh Syres datang ke Lubuk Terua. Datuk Bahaman telah membuat perancangan untuk membuat bengkel membuat senapang dan segala bahan telah diatur dengan teliti.
1 5 1