Jawapan

  • sisha
  • Bercita-cita tinggi
2016-01-30T15:37:29+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Perjuangan Politik Tun Abdullah mula menyertai UMNO pada tahun 1965.
 Beliau mula bergiat aktif dalam arena politik setelah dipilih menjadi Ahli Parlimen Kepala Batas. Pada tahun 1978, beliau telah meletak jawatan dalam perkhidmatan kerajaan untuk menjadi ahli politik sepenuh masa.
 Pada tahun yang sama, beliau telah bertanding pada Pilihan Raya Umum 1978 sebagai calon Barisan Nasional dan memenangi kerusi Parlimen Kepala Batas di Seberang Perai Utara.
Tun Abdullah telah dipilih untuk memegang jawatan Naib Presiden UMNO pada tahun 1984, 1987, 1990, dan dipilih semula untuk jawatan tersebut pada tahun 1996.
Pada Perhimpunan Agung UMNO 2000, Tun Abdullah dilantik sebagai Timbalan Presiden bagi tahun 2000-2003. Beliau memegang jawatan sebagai Presiden UMNO sejak tahun 2003 sehingga 2008.
Bapa Pembangunan Modal Insan
Jasa dan sumbangan Tun Abdullah begitu besar dalam usaha pembagunan modal insan negara.
Keperihatinan beliau terhadap kepentingan kualiti modal insan negara dapat digambarkan melalui pengenalan slogan “Cemerlang, Gemilang dan Terbilang”. Slogan ini memberi makna yang cukup mendalam kepada semua pihak yang dipertanggungjawabkan bagi melaksanakan usaha untuk membina modal insan negara. Kualiti cemerlang, gemilang dan terbilang merupakan satu tahap pencapaian unggul yang perlu dijadikan matlamat dan hala tuju pembangunan modal insan negara secara individu dan kolektif.
 Program pembangunan modal insan telah diperkenalkan oleh Tun Abdullah  pada tahun 2005. Modal insan bermaksud sesuatu yang digunakan sebagai asas untuk pengembangan dan kelebihan yang dimiliki. Manusia boleh memperolehi sesuatu yang dihajati melalui ilmu pengetahuan dan pendidikan. Pembangunan modal insan adalah antara teras utama dalam melahirkan dan memperkembangkan ekonomi berlandaskan teknologi dan pengetahuan. Dalam hal ini, beliau menekankan kepentingan mengimbangkan antara pembangunan fizikal, mental dan spiritual. Keperihatinan beliau dalam usaha membangunkan modal insan ini juga tergambar dengan jelas melalui Misi Nasional Negara yang dijadikan sebagai panduan hala tuju utama negara.
Konsep Pengurusan Islam Hadhari
Setelah dilantik sebagai Perdana Menteri Kelima, Tun Abdullah mempunyai pendekatan tersendiri dalam menguruskan negara dengan memperkenalkan konsep “Islam Hadhari” sebagai cetusan kebangkitan dalam memperkasakan perjuangan bangsa. Konsep ini memberi lebih penekanan kepada aspek pembangunan yang menjurus kepada pembinaan peradaban iaitu peradaban yang dibina melalui pegangan Islam dan memberi fokus kepada usaha untuk mempertingkatkan mutu kehidupan melalui penguasaan ilmu, pembangunan insan, pembangunan kesihatan serta pembangunan fizikal.
Beliau merealisasikan 10 prinsip utama Islam Hadhari iaitu meliputi ketaqwaan kepada Ilahi, kerajaan adil dan beramanah, rakyat berjiwa merdeka, penguasaan ilmu pengetahuan, pembangunan ekonomi seimbang dan komprehensif, kehidupan berkualiti, pembelaan hak kumpulan minority dan wanita, keutuhan budaya dan moral, pemeliharaan alam semula jadi dan kekuatan pertahanan. Prinsip-prinsip ini adalah mengikut acuan yang telah diadun supaya amalan serta pendekatannya tidak akan menimbulkan salah faham dan kebimbangan kepada mana-mana pihak dalam sesebuah negara yang memiliki komposisi rakyatnya yang berbilang agama dan kaum.
 Pendekatan yang digariskan juga adalah bertujuan untuk memperkasakan umat Islam supaya lebih bersedia dan berupaya untuk menghadapi cabaran dunia semasa.
Pada 2 April 2009, Tun Abdullah telah meletak jawatan sebagai Perdana Menteri Malaysia yang ke-lima, dan telah melantik timbalannya iaitu YBhg. Dato’ Seri Mohd. Najib bin Tun Hj. Abdul Razak sebagai penggantinya.