Pencemaran udara merupakan satu keadaan yang melibatkan pengenalan sebarang bahan kimia,jirim zarahan atau bahan biologi yang boleh menyebabkan mudarat, ketidakselesaan kepada manusia atau organisma hidup lain serta merosakkan alam sekitar apabila ia dibebaskan ke atmosfera. Contoh pencemar udara adalah seperti gas karbon dioksida, sulfur dioksida, kloroflorokarbon, bau-bauan, logam toksik seperti plumbum tembaga dan sisa radioaktif.

Jawapan

2014-07-01T18:16:07+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Menurut kamus dewan bahasa dan pustaka mengatakan bahawa pencemaran adlah satu perbuatan yang mencermarkan (mengotorkan)-pengotoran alam-perbuatan mencermarkan kebersihan alam sekeliling dengan sampah sarap.
  
    Takrifan pencemaran yang lebih bermaklumat adalah menurut akta kualiti alam sekitar 1974 yang menyatakan bahawa pencemaran adalah sebarang perubahan sama ada secara langsung atau tidak lansing kepada sifat fizik,kimia,biologi atau aras2 radiasi mana2 bahagian alam sekeliling dengan melepaskan,mengeluarkan atau meletakkan buangan hingga menjejaskan kegunaan2 berfaedah,yang menimbulkan sesuatu keadaan berbahaya atau mungkin berbahaya kepada kesihatan,keselamatan atau kebajikan awam atau organisma2 lain,tumbuhan dan haiwan.