Jawapan

2016-02-01T09:37:06+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
-berpecah belah akibat ketidakcekapan pemerintah selepas Asoka perebutan kuasa sesama sendiri. 

-Wilayah-wilayah yang jauh daripada pusat pemerintahan membebaskan diri -Berlaku banyak pemberontakan oleh ketua-ketua tempatan.
 
-Tentangan daripada golongan Brahmin yang tidak berpuas hati dengan dasar-dasar pemerintahan Asoka, yang menjadikan agama Buddha sebagai dasar pemerintahan negara 


1 5 1
2016-02-01T23:36:31+08:00
1. Kelemahan kerajaan pusat telah menyebabkan wujud pelbagai kekacauan dan telah menganggu keupayaan tentera untuk mengembalikan keamanan.

2. Kerajaan pusat tidak berupaya memungut cukai daripada wilayah-wilayah dan ini telah menjejaskan usaha2 pembangunan negara; sehingga menimbulkan rasa tidak puas hati di kalangan rakyat.

3. Empayar Maurya berakhir dengan pembunuhan Maharaja Birhadratha dan diganti dengan Dinasti Sunga, tetapi dinasti baru ini hanya berkuasa di sekitar Pataliputra sahaja.

4. Keagungan tamadun India hanya muncul kembali setelah kemunculan empayar Gupta kemudiannya.
1 5 1