Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-02-02T20:49:03+08:00
Permulaan

Dahlia pelajar tingkatan enam atas sedang menjalani latihan bola jaring di padang bolajaring.Mereka berlatih kerana ada perlawanan dengan pelajar-pelajar enam rendah.Semasaberhenti rehat, Dahlia teringat akan emaknya yang hilang ingatan.Azhari datangmenemuinya di kantin sekolah dan memberitahu dia sudah tamat pengajiannya di universiti .Dia menyuarakan hasrat mahu merisik Dahlia. Pada petang itu, Azhari menghantar Dahliapulang ke rumahnya di Kampung Parit Haji Rais.

Perkembangan

Dahlia amat sedih apabila melihat keadaan emaknya, Saleha yang berada di kebun getahpada waktu senja. Emaknya sudah tidak mengenalinya lagi. Dahlia dan abahnya memujuk emaknya balik ke rumah dengan bantuan orang kampung.Nek Kiah menyalahkan Embongyang menyebabkan Saleha menjadi kurang siuman. Dengan bantuan Haji Sulaiman, Salehadibawa ke Hospital Batu Pahat dan seterusnya dihantar ke Hospital Permai di Johor Bahrukerana keadaannya semakin serius.Dahlia terpaksa keluar dari asrama dan kerap pontengsekolah kerana menguruskan adik-adiknya.Abah Dahlia pula dimasukkan ke wad keranadipatuk ular.Novel Songket Berbenang EmasDisediakan oleh: HBS/SMK Convent,Taiping-2016

Perumitan/Konflik·

Seman telah datang ke rumah Nek Kiah dan memujuknya untuk menjual tanah yangmenjadi kawasan tempat tinggal Dahlia sekeluarga. Nek Kiah mahu Dahlia dankeluarganya berpindah sekiranya tidak mampu membayar sebanyakRM15,000.Dahlia tertekan kerana keluarganya tidak mampu untuk menyediakanwang sebanyak itu.· Aton menyalahkan Dahlia yang menyebabkan anaknya, Said mati lemas sedangkanDahlia telah berusaha untuk menyelamatkan Said.· Nek Kiah memandang serong terhadap Dahlia atas kehadiran Azhari dan Najib kerumah Dahlia.Begitu juga dengan Aton yang sering menyindir Dahlia.· Najib cuba untuk memikat hati Dahlia. Begitu juga dengan Azhari yang telah datangmerisik Dahlia kerana bimbang Dahlia dipikat oleh orang lain.· Penduduk kampung sudah jarang mengamalkan sikap bantu-membantu dan prihatinterhadap orang lain. Selaku ketua kampung Haji Sulaiman menasihati orang-orangkampungnya agar bersatu dan prihatin kepada jiran tetangga.

Klimaks/Kemuncak

Abu Bakar menjumpai kain merah yang sudah reput yang membungkus telur ayam yangmengandungi jarum peniti, cincin akik, butiran pasir dan paku. Dahlia menyuruh Abu bakarmembuangnya ke sungai. Selepas itu, Saleha sudah sembuh dan dibenarkan pulang kerumahnya.Nek Kiah pula sakit dan dirawat di hospital selama dua hari. Keluarga Dahlialahyang menjaganya. Setelah keluar dari wad, Nek Kiah tinggal dengan keluarga Dahlia sehingga benar-benar pulih.Nek Kiah mula berubah dan berbaik semula dengan keluargaDahlia.Banjir yang berlaku di Kampung Parit Haji Rais telah membawa hikmah apabila penduduk kampung bersatu dan bergotong-royong membina rumah Embong yang roboh dilanda banjirsetelah dinasihati oleh Haji Sulaiman.

Peleraian/ Pengakhiran

Dahlia tinggal di asrama semula kerana peperiksaan STPM semakin hampir.KeluargaAzhari menetapkan tarikh pertunangan Dahlia selepas peperiksaan STPMtamat..Kedatangan Cikgu Daim membawa berita gembira apabila Dahlia terpilih untukmengikuti pengajian di Jepun selama empat tahun. Sebelum ke Jepun ,Dahlia perlumengikuti kursus bahasa Jepun di Universiti Malaya selama enam bulan. Majlis pertunanganDahlia terlewat kerana jurucakap majlis lewat sampai. Azhari datang berjumpa Dahlia distesen bas sebelum Dahlia bertolak ke Kuala Lumpur. Dia telah menghadiahkan songketberbenang emas berwarna merah kepada Dahlia. Azhari mahu Dahlia menjaga jati dirinyasebagai orang Melayu walaupun berada di mana-mana jua.
2 5 2