Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-02-03T17:38:07+08:00
Aku adalah sebatang berus gigi buatan kilang dari Malaysia.Aku diperbuat dari bahan-bahan yang berkuati begitu juga dengan kawan-kawan aku. Setelah kami dikeluarkan dari kilang.Kami diedarkan ke serata dunia.Aku ditempatkan di sebuah mini market agak tak terkenal di daerah Muar.Hargaku sebatang RM 5.50. Setelah hampir dua bulan bermastautin dekat pasar raya itu.Akhirnya, aku dibeli oleh seseorang jejaka yang agak kacak juga. Aku terus dibawa pulang ke rumah oleh tuan baru aku.Sampai dekat rumah tuan aku,hati aku berdegup kencang maklumla nak duduk tempat baru. Aku dan kawan aku, ubat gigi ditempatkan dekat bilik air yang sungguh bersih dan wangi aroma perisa lemon. Pagi itu, aku melakukan tugas pertama.Selepas tiga tahun berlalu,sejak akhir-akhir ni badan aku sentiasa sakit-sakit,bulu berus aku pun sudah berserabut dan banyak tangal-tangal.Tapi aku tetap setia dekat bilik air ni.Pagi ini, tuan aku akan gunakan aku lagi tapi aku rasa tak sedap hati.Kini aku terapung bagai lelayang bertalikan rundi gulung bergulung.Tiba-tiba, semasa tuan aku mengunakan aku.Aku terpatah lalu tuan aku membuang aku ke dalam tong sampah. Berakhirlah riwayat hidup aku sebagai sebatang berus gigi.Sekian sahaja dari aku sebatang berus gigi.
3 3 3
2016-02-06T17:37:18+08:00
Aku adalah sebatang gigi kacip. Rupa bentukku adalah pipih dan tajam. Aku merupakan salah satu di antara gigi yang menjadi kepunyaan Amierul.

Aku mempunyai tugasku yang tersendiri sama seperti adik-beradikku Sang Taring, Sang Geraham dan yang lain. Tugas aku adalah untuk menggigit dan memotong makanan seperti daging ayam. Oleh itu, aku perlu sentiasa dibersihkan dan kesihatan aku perlu dijaga agar aku dapat berkhidmat pada Amierul dengan baik.

Amierul sentiasa menjaga kebersihanku. Aku diberus sekurang-kurangnya tiga kali sehari agar aku sentiasa wangi dan bersih. Penggunaan benang flos dapat mengeluarkan sisa makanan yang tertinggal di sekelilingku. Malah, aku juga perlu dikumur dengan pencuci mulut yang berflorida sekurang-kurangnya sekali sehari.

Selain dari menjaga kebersihanku, Amierul juga perlu mengambil makanan yang sihat dan berkhasiat agar kesihatan aku menjadi lebih baik. Makan makanan yang mengandungi vitamin seperti sayur-sayuran dan buah-buahan dapat memastikan kesihatan aku lebih terjamin. Selain daripada itu, makanan yang mengandungi kalsium seperti susu juga perlu diambil agar aku sentiasa kuat dan dapat melaksanakan tugasku dengan baik. Amierul juga tidak lupa untuk mengambil makanan yang mengandungi zat besi dan protein seperti ayam, ikan dan makanan laut yang lain agar aku sentiasa sihat.

Bagi memastikan keadaan aku sentiasa baik, Amierul akan membuat pemeriksaan gigi pada setiap enam bulan sekali ataupun sekurang-kurangnya setahun. Hal ini kerana, aku perlu dijaga dengan rapi agar aku sentiasa dapat berkhidmat kepada Amierul.