Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-02-03T15:44:41+08:00
Remaja terdiri daripada golongan muda yang berusia 13 tahun hingga 18 tahun. Remaja memainkan peranan penting dalam memajukan negara dan golongan inilah yang mudah terpengaruh dengan gejala sosial. Dalam hal ini, pelbagai pihak perlu berusaha untuk memastikan remaja kini dapat memainkan peranan dalam menjayakan wawasan negara iaitu menjadikan Malaysia sebagai negara maju menjelang tahun 2020.

Remaja perlu belajar bersungguh-sungguh. Hanya dengan pelajaran sahajalah,seseorang itu boleh mengubah nasib dirinya,keluarga,masyarakat dan juga negara. Tanpa ilmu pengetahuan,remaja tidak boleh mencipta rekaan-rekaan baru dan dengan ini kita masih bergantung kepada negara luar dari segi teknologi. Remaja sepatutnya modal insan cemerlang yang boleh mereka cipta sesuatu kerana remaja perlu menjadi penyumbang teknologi, bukannya pengguna teknologi semata-mata.

Selain itu, remaja perlu menjauhkan diri daripada rakan-rakan yang terjebak dalam masalah sosial. Janganlah melibatkan diri dalam vandalisme,gengsterisme,peras ugut dan penyalahgunaan dadah. Kesemua gejala ini akan merosakkan diri remaja itu dan memalukan keluarga. Kerajaan pula terpaksa membelanjakan wang yang banyak untuk menyelesaikan masalah ini. Alangkah baiknya jika remaja menggunakan masa yang terluang dengan aktiviti- aktiviti yang berfaedah seperti membaca buku dan mengumpul setem. Lantaran itu,remaja yang berwawasan perlu menghargai masa dengan sebaik-baiknya kerana masa itu emas.

Di samping itu, remaja juga perlu mematuhi segala peraturan dan undang-undang negara agar negara aman dan rakyat dapat hidup dalam harmoni. Apabila remaja mengamalkan sikap yang terpuji dan tidak melanggar undang-undang negara,barulah segala wawasan negara dapat dijalankan dengan sempurna.

Remaja juga perlu menjayakan segala program yang dianjurkan oleh kerajaan. Remaja sepatutnya menjadi teladan yang baik kepada adik-adik mereka dengan berusaha bersungguh-sungguh bagi menjayakan kempen-kempen seperti Kempen Anti merokok,Kempen Cintailah Sungai kita dan Kempen Galakan Membaca. Remaja yang menjadi tonggak negara akan dapat memainkan peranan penting dalam menjayakan wawasan negara.

Dalam usaha menjayakan wawasan negara, remaja boleh memberikan sumbangan tenaga dan idea yang berterusan agar aspirasi negara untuk menjadi negara maju akan terlaksana. Untuk mencapai hasrat itu,remaja yang berwawasan perlu banyak membaca bahan-bahan berbentuk pengetahuan dan berusaha untuk meningkatkan keupayaan diri dari pelbagai aspek seperti pengetahuan ICT yang membolehkan mereka memperoleh pengetahuan tanpa batasan menerusi Internet. Mereka boleh bertukar-tukar idea dengan remaja dari negara lain dan seterusnya boleh menjana idea untuk menjayakan wawasan negara.

Konklusinya,remaja memainkan peranan penting dalam menjayakan wawasan negara. Remaja yang berkualiti,merupakan pemangkin kecemerlangan negara. Oleh itu,marilah kita bersama-sama berganding bahu untuk mewujudkan remaja yang benar-benar berwawasan,berdedikasi dan berketerampilan dan akhirnya negara kita akan maju setanding negara maju yang lain.
2 3 2
2016-02-03T21:00:05+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Merdeka adalah satu perkara yang amat bermakna kepada kita terutamanya kepada para perajurit yangterlibat secara langsung dalam peperangan untuk menuntut kemerdekaan.Keberanian dan kecekalanmereka perlulah kita hargai.Sifat kepahlawanan mereka telah memberi kebebasan kepada kita untukmencorakkan bumi Malaysia yang tercinta ini.Sekarang,telah tiba masanya untuk kita pula menyambungperjuangan mereka dalam mengekalkan kemerdekaan negara ini.Kedaulatan negara perlulah dipertahankan dengan sebaik-baiknya supaya anak-anak kita dapatmengecapi kebebasan seperti yang kita miliki sekarang.Janganlah kita yang menjadi penyebabkehilangan kebebasan ini untuk dinikmati generasi masa hadapan.Para remaja adalah di antaragolongan yang dipertanggungjawabkan untuk mengekalkan kemerdekaan negara ini.kitaseharusnya berbangga kerana dapat menetap di negara bertuah yang dipanggil Malaysia.Untukmencerminkan perasaan cinta kepada negara sendiri,remaja perlulah menjaga danmempertahankan maruah bangsa dan negara.Para remaja perlulah bersemangat setia kepada negara supaya pengekalan kemerdekaan negara dapatdilakukan dengan semangat kepahlawanan yang berkobar-kobar.Di antara cara untuk remajamengekalkan kemerdekaan negara adalah dengan menyertai angkatan tentera.Tentera amat diperlukanpada setiap masa kerana peperangan boleh meletus secara tiba-tiba.Dengan kekuatan tentera yanghebat, kedaulatan negara dapat dipertahankan.Remaja perlulah sedia berkorban untuk bangsa dannegara.Remaja juga perlulah bersatu padu dan hidup dalam keadaan harmoni.Sejarah telah membuktikanbahawa bersatu padu amat penting dalam mengekalkan keamanan negara. Apabila semangat bersatupadu tiada,bukan sahaja negara bahkan tamadun yang hebat juga akan musnah seperti yang terjadikepada tamadun Islam Uthmaniah di Turki dan Dinasti Ming di China pada suatu masa dahulu.Jadisemangat kekitaan perlulah dipupuk sejak dari awal demi menjamin kemerdekaan negara.Disiplin perlulah dijadikan amalan oleh para remaja. Disiplin dapat melahirkan remaja yang berakhlak danberbudi pekerti mulia.Remaja perlulah menyematkan disiplin dalam diri dengan cara menjadi lebihbertanggungjawab dan menepati masa sekaligus dapat menjadi warganegara yang berguna.Disiplin dikalangan remaja juga dapat dipupuk dengan menyertai institusi-institusi pengajian yang berasaskanketenteraan seperti Maktab Tentera Diraja,Kolej Tentera Darat,Kolej Tentera Udara dan Akademi TenteraMalaysia yang dapat membentuk sifat keperibadian yang unggul.Dalam usaha untuk mengekalkan kemerdekaan negara, remaja perlulah lebih berusaha dan produktifapabila melakukan sesuatu perkara.Para remaja haruslah lebih tabah dalam menghadapi cabaran demimempertahankan hak-hak mereka.Kita juga mesti berdikari dan tidak bergantung kepada kuasa-kuasaasing supaya dapat menjamin kedaulatan negara
krgan ni awk ubah sikit2 ye...tajuk ni berkenaan dgn peranan remaja untuk mencapai kemerdekaan