Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-02-04T00:24:11+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
X^2 + (k-2)x - 3k = 0
a = 1 , b = k-2 , c = - 3k
b^2 - 4ac = 0
(k-2)^2 - 4(1)(-3k) = 0
k^2 - 2k - 2k + 4 - 4(-3k) = 0
k^2 - 4k + 4 + 12k = 0
k^2 + 8k + 4 = 0
k = - 0.5359 , k = - 7.464
2 5 2
  • Pengguna Brainly
2016-02-04T11:21:46+08:00
X^2 + (k-2)x - 3k = 0
a = 1 , b = k-2 , c = - 3k

b^2 - 4ac = 0
(k-2)^2 - 4(1)(-3k) = 0
k^2 - 2k - 2k + 4 - 4(-3k) = 0
k^2 - 4k + 4 + 12k = 0
k^2 + 8k + 4 = 0
k = - 7.464 , k = - 0.5359
1 5 1