Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-02-04T01:00:35+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
X^2 + (k-3)x - 3k = 0
a = 1 , b = k-3 , c = - 3k
b^2 - 4ac = 0
(k-3)^2 - 4(1)(-3k) = 0
k^2 - 3k - 3k + 9 - 4(-3k) = 0
k^2 - 6k + 9 + 12k = 0
k^2 + 6k + 9 = 0
k = - 3 
2 5 2
jawapan yang diberi adalah k=-3
tu saya da btulkan
thank youuuuu 
welkem
  • Pengguna Brainly
2016-02-04T11:20:48+08:00
X^2 + (k-3)x - 3k = 0
a = 1 , b = k-3 , c = - 3k

b^2 - 4ac = 0
(k-3)^2 - 4(1)(-3k) = 0
k^2 - 3k - 3k + 9 - 4(-3k) = 0
k^2 - 6k + 9 + 12k = 0
k^2 + 6k + 9 = 0
( k + 3 ) = 0
k = - 3 
1 5 1