Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-02-06T13:02:34+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Malu, malu, di mana akan aku sorokkan mukaku . Rasa malu dan sedih menyelubungi diriku apabila cikgu mengembalikan kertas Sains dan Bahasa Inggeris. Aku cuma mendapat 25 dan 30 peratus. Ini bermakna aku mendapat ‘D’ bagi kedua-dua matapelajaran..

Aku bingung , dulu sewaktu aku dalam tahun lima markahku tidak seteruk ini. UPSR enam bulan lagi. Fikiranku terus berkecamuk , aku benar-benar insaf , akau telah banyak menghabiskan masaku di padang. Sepatutnya , kecemerlanaganku di padang seiring dengan kecemerlangan di kelas. Aku berjanji pada diriku untuk menebus kegagalalan ini.

Ibu memang tidak menghalang aku aktif dalam bidang sukan, tetapi ibu sentiasa mengigatkan aku agar pandai membahagikan masa , selain itu ibu juga menyuruh aku mengikuti kelas tuisyen tetapi aku sentiasa memberikan alasan UPSR masih jauh lagi. Sekarang baru aku sedar , bahawa aku telah jauh tertinggal daripada rakan-rakanku.

Mulai hari itu aku akan mengikuti kelas tuisyen , di samping membuat latihan intensif sekurang-kurangnya tiga jam sehari, aku yakin akau akan dapat memperbaiki kelemahanku. Aku juga akan mengikuti Klinik UPSR , untuk memastikan aku mendapat maklumat-maklumat terkini teknik belajar yang berkesan.

Tiga bulan berlalu , dalam ujian pertengahan semester aku hampir-hampir tidak percaya markahku telah melonjak hampir mencapai ‘A’. Walaupun aku masih ketinggalan jika dibandingkan dengan rakan-rakanku yang lain aku tetap yakin menjelang ujian percubaan UPSR nanti aku boleh mencapai markah yang maksimum.

Apabila keputusan ujian percubaan dikeluarkan , aku mendapat 5A . Aku mampu tersenyum, usahaku sejak lima bulan yang lalu benar-benar memeberi kesan. Aku yakin aku akan beroleh kecemerlangan dalam UPSR yang akan belangsung sebulan lagi jika akau terus meningkatkan usahaku. Bak kata pepatah “ di mana ada kemahuan di situ ada jalan .”
2 4 2
2016-02-06T13:11:51+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Peribahasa "dimana ada kemahuan,di situ ada jalan" bermaksud jika kita mahu melakukan sesuatu,walaupun sukar sekalipun pekerjaan itu,kita perlu berusaha untuk melaksanakannya. Peribahasa ini sinonim dengan peribahasa "hendak seribu daya ,tak nak seribu dalih".Contohnya,jika seseorang itu mahu akan sesuatu maka dia perlu berusaha sedaya upaya unuk mendapatkannya. Peribahasa ini amat sesuai diabadikan dalam kehidupan kita.    Jika kita gagal dalam peperiksaan maka kita perlu berusaha dengan lebih gigih dan tabah untuk mengharungi cabaran. Kegigihan dan ketabahan tidak pernah kenal erti jemu akan membuahkan hasil jua akhirnya. Walaupun kita gagal pada masa yang lalu namun jadikan cabaran itu sebagai penggerak untuk meneroka kejayaan yang lebih gemilang. kita janganlah berputus asa mengahdapi kegagalan itu.    Oleh yang demikian, seseorang yang mahu menebus kegagalan pertamanya tidak akan menoleh ke belakang. Setiap yang berusaha itu pasti akan menempa kejayaan dengan berkat doa dan tawakal kepada Tuhan. Pandai membahagikan masa dengan mengulangkaji pelajaran,membuat kerja rumah dan membuat latihan tambahan. Dengan cara ini kita tidak membazir masa dengan perkara yang tidak ber faedah.    Kesimpulannya peribahasa "di mana ada kemahuan,di situ ada jalan"mampu memberikan kita motivasi untuk mengubah masa depan kita. Kita akan bersemangat untuk terus berusaha untuk berjaya.