Jawapan

2016-02-06T17:12:10+08:00
TEMA
Kecintaan seorang pemuda terhadap ilmu Sains dan dunia penyelidikan.
Contohnya, Zahar, seorang pemuda yang berusia 22 tahun amat menyukai pelbagai jenis serangga dan gemar melakukan pelbagai penyelidikan terhadapnya.  Minatnya itu tersemai sejak dia masih kecil lagi.  Dia banyak mengumpul serangga seperti kumbang, ulat beluncas dan labah-labah.  Dia juga mempunyai sebuah makmal khas untuknya bagi memupuk minatnya dalam bidang penyelidikan terhadap serangga-serangga yang dikumpulnya.  Dia kerap menghabiskan masa lapangnya di makmalnya itu melakukan penyelidikan.

PERSOALAN
1) Kasih sayang seorang ibu terhadap anaknya
Contohnya, Qistina agak keberatan melepaskan Zahar pergi ke Pulau Pisang untuk mencari spesies ulat bulu Pus Pus kerana bimbang akan keselamatan anaknya itu.  Hal ini kerana Zahar pernah cedera semasa mengikuti Perkhemahan Kembara Biologi Alam.  Keadaan ini menunjukkan Qistina amat menyayangi anak tunggalnya itu.

2) Kepentingan ilmu dalam kehidupan
Contohnya, Zahar telah mengaplikasikan pengetahuannya dalam bidang Sains Hayat untuk mencipta penawar bagi menyelesaikan masalah ulat bulu yang melanda Kampung Maju Jaya


1 2 1
3) Sifat suka berdendam dalam masyarakat
Contohnya, Ripin menaruh dendam terhadap Zahar
4) Kebijaksanaan ketua masyarakat semasa membuat keputusan 

Contohnya, Tok Ketua Kampung membuat keputusan yang tepat dengan menasihati penduduk kampung agar tidak membuat keputusan secara terburu-buru untuk mengelakkan pertelingkahan tercetus. Baginya sesuatu perkara boleh dibawa berbincang untuk mendapatkan jalan penyelesaiannya.

5) Pengamalan ajaran agama dalam kehidupan 

Contohnya, penduduk kampung merancang mengadakan solat hajat sebagai salah satu ikhtiar untuk mengatasi serangan
Contohnya, penduduk kampung merancang mengadakan solat hajat sebagai salah satu ikhtiar untuk mengatasi serangan ulat beluncas di kampung mereka.