Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-02-07T16:56:50+08:00
1. Piramid makanan merupakan panduan pemakanan untuk kesihatan. Antara amalan pemakanan yang dicadangkan ialah mengambil 8 hingga 12 hidangan nasi, mi, roti, bijirin dan ubi kerana makanan ini membekalkan tenaga kepada manusia. Selain itu, kita digalakkan mengambil hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran untuk membantu sistem penghadaman. Di samping itu, kita juga disyorkan mengambil ikan, ayam, itik, daging dan kekacang kerana makanan tersebut kaya dengan protein. Kita juga seboleh-bolehnya mengurangkan pengambilan susu dan produk tenusu untuk mengelakkan obesiti. Akhir sekali, lemak minyak, gula dan garam mestilah digunakan sedikit sahaja bagi mengelakkan penyakit. Kesimpulannya, kita digalakkan mematuhi piramid makanan agar kesihatan kita lebih terjamin.

2. Belakangan ini sering berlaku kemalangan di negara kita. Antara punca utama kemalangan tersebut adalah disebabkan kecuaian pemandu. Tamsilnya, terdapat pemandu yang memandu kenderaan sambil menggunakan telefon bimbit. Selain itu, kenderaan yang tidak diselenggara dengan baik akan menyebabkan berlakunyakerosakan pada kenderaan tersebut.Sebagai contoh, terdapat pemilik kenderaan yang masih menggunakan tayar yang haus dan tidak menggantikannya dengan tayar yang baru.Seterusnya, keadaan jalan raya yang tidak diselenggara dengan baik juga menyebabkan kenderaan tidak dapat dikawal dengan baik hingga menyebabkan kemalangan. Akhir sekali, faktor kelemahan penguatkuasaan seperti lambat menjejaki mereka yang sering melanggar  peraturan jalan raya menyumbang kepada peningkatan kemalangan di jalan raya.                                                                                            
1 5 1
2016-02-07T17:47:47+08:00
1)Antara kesan vandalisme ialah kerosakan telefon awam. Hal ini akan menyusahkan orang ramai kerana mereka tidak dapat menggunakan telefon awam ketika kecemasan. Sebagai contoh, kebanyakan telefon awam di kawasan kediaman, sekolah atau pusat beli-belah telah dirosakkan oleh golongan yang tidak bermoral. Sesungguhnya, ibu bapa seyogianya memberikan pendidikan agama dan pendidikan moral kepada anak-anak sejak mereka kecil lagi. Hal ini demikian kerana pendidikan agam dan moral dapat menghalang anak-anak daripada terlibat dalam gejala vandalisme. Sebagai tamsilan, pendidikan agama dan moral banyak mendidik anak-anak supaya menghargai harta benda sama ada di rumah ataupun di tempat awam.

2)
 Banjir memberikan beberapa kesan yang tidak baik terhadap semua hidupan sehinggaboleh membawa kematian. Terdapat beberapa kesan banjir yang tidak baik.Antaranya ialah,Air banjir yang bertakung terlalu lama di kawasan pertanian menyebabkan tanaman mati. Antara tanaman yang mudah mati adalah getah, koko, kepalasawitdan padi. Kemusnahan tanam-tanaman ini akan merugikan para petani.Selain itu,Banjir yang besar boleh menenggelamkan rumah kediaman serta menghayutkan serta merosakkan barang-barang lain seperti barang-barang elektrik, kereta dansebagainya. Ini membawa kerugian besar kepada penduduk.Seterusnya,Kesan yang paling buruk dibawa oleh banjir adalah kesihatan manusia.Banjir yang berlaku akan menyebabkan takungan najis keluar bersama-sama limpahanair.Najis ini bertaburan di merata-rata tempat sehingga mengakibatkan pelbagai jenispenyakit seperti taun dan malaria.Di Samping itu,Banjir juga boleh mengakibatkan kehilangan nyawa terutamanya di kawasan yang rendah dan berhampiran dengan sungai.Seterusnya,Banjir sering merosakkan harta awam seperti jalan raya, bangunan, telefon, elektrik dan mengakibatkan pelbagai jenis penyakit. Semua ini akan ditanggungoleh kerajaan dengan memperbaiki kerosakkan dan membiayai kelengkapan perubatan.Kesemua ini memerlukan kos penyelenggeraan yang tinggi.Selain itu kerajaan jugaterpaksa menyediakan pelbagai keperluan asas seperti makanan dan minuman, ubat-ubatan disamping menyediakan petempatan sementara mangsa banjir.Akhirnya,banjir bukan saja memberi kesan buruk kepada semua mangsa yang terlibat, bahkan ia juga memberi kesan kepada kesedaran manusia terutamanya, dalam persiapanmenghadapi banjir.
#harapmembantu^_^
1 4 1