Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-02-07T18:05:50+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Masalah bekalan elektrik di Pulau Banggi, Kudat, Sabah, masih berlanjutan.

Masalah bekalan eletrik yang sering kali terputus telah menyebabkan seribu masalah dan hampir RM100,000 kerugian dihadapi oleh ribuan penduduk Pulau Banggi.

Antara masalah ‘biasa’ yang pasti dihadapi penduduk pulau banggi bilamana bekalan elektrik terputus adalah seperti suasana panas di dalam rumah, kegelapan di malam hari, terdedah kepada gigitan nyamuk "denggi", keselamatan harta benda dan maruah diri juga terganggu, kerja tertangguh di pejabat dan banyak lagi "common problem" akan terjadi akibat daripada masalah ini yang sering berlaku, sekali sekala mungkin kami masih mampu bertahan menghadapinya, tapi dalam tempoh yang agak lama sehingga 21 hari (3-4 minggu), siapa yang boleh tahan?. 

Dari sudut mata pandang penduduk yang menjalankan perniagaan pula, banyak kerugian terpaksa dipikul. Pengusaha restoran, kedai runcit, dan ramai lagi yang menjadi mangsa. Barangan seperti peti ais, frezer, ice cube machine, telivision dan yang sewaktu dengannya hampir kesemuanya rosak akibat masalah bekalan elektrik. Kos membaikinya pula adalah terlalu tinggi dek kerana mesin-mesin tersebut terpaksa dihantar ke Bandar kudat menggunakan kapal laut. Upah yang dibayar kepada tenaga mahir pun tidak kurang mahalnya. kadang-kadang kos kesemuanya sampai mencecah harga sebuah freezer atau peti ais yang baru. 

Selain itu, dari segi sistem pembayaran bil elektrik di Pulau Bangi ini juga berbeza berbanding dibandar, dan perbezaan itu sangat membebani penduduk pulau ini. Bil elektrik hanya diperolehi paling cepat 3 bulan sekali dan kadang-kadang sehingga 6 bulan sekali. Seorang nelayan yang berpendapatan RM300 sebulan mungkin mampu untuk membayar bil elektrik bulanan yang purata penggunaannya hanya RM50 sebulan sahaja. Tetapi mampukah penduduk tadi membayar bil yang diberikan selepas 3 bulan iaitu RM150 atau lebih, (separuh daripada pendapatan), dan jumlah itu hendaklah dibayar dengan kadar segera sebelum bekalan elektrik diputuskan. Bayangkan pula bil untuk 6 bulan iaitu RM300, inilah yang dihadapi oleh penduduk di Pulau Banggi. 

Lanjutan daripada itu, saya juga dimaklumkan bahawa kadar bil setiap Watt adalah berbeza mengikut jumlah terkumpul penggunaan. Contohnya 100 unit pertama berkadar RM 0.175 perunit iaitu RM17.50, dan 100 unit yang seterusnya RM0.185 perunit iaitu RM18.50 dan 300 unit dan seterusnya RM0.330 perunit. 

Kesimpulanya, kadar ini akan terus meningkat mengikut jumlah unit yang terkumpul. Bayangkan berapa jumlah unit penggunaan elektrik untuk tempoh 3 bulan, jumlah bayarannya sudah pasti lebih tinggi daripada bil yang dikeluarkan sebulan sekali. Sistem ini adalah tidak adil dan sangat membebani ribuan penduduk Pulau Banggi yang puratanya berpendapatan lebih kurang RM350 sahaja sebulan. Bagaimana pula dengan status subsidi RM20 yang kerajaan berikan?

Kami penduduk Pulau Banggi, Kudat, Sabah sangat-sangat mengharapkan pihak-pihak terbabit seperti, SESB, Wakil Rakyat Parlimen dan DUN N1, Pejabat Daerah, JKKK dan pihak lain berkaitan dapat mengambil tindakan "SEGERA" untuk mengatasi konflik ini agar kami tidak lagi terus dibebani. Sekian, terima kasih.
1 5 1