Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-02-17T08:12:54+08:00
1. Usaha yang membawa kejayaan-      

Zahar sangat tekun berusaha menuntut ilmu di IKM dan menjalani latihan dalam loji yang akhirnya berjaya mempunyai bengkel perabotnya sendiri.

2. Minat dan kebolehan diri-      

Pak Yusuf membuka bengkel perabot secara kecil-kecilan walaupun dia tidak mempunyai sijil kemahiran dalam bidang tersebut.-       Zahar sangat meminati bidang pertukangan dan banyak belajar daripada Pak Yusuf sehingga dia berjaya menjadi pelajar cemerlang di IKM

3. Konflik percintaan dalam kalangan remaja-      

Zahar mempunyai perasaan terhadap Suhaili tetapi Suhaili tidak menyukai Zahar kerana taraf pendidikan mereka berbeza.-       Norimi menaruh perasaan kepada Zahar tetapi amat cemburu.

4. Keharmonian hidup di kampung-      

Majlis kenduri kesyukuran yang berlangsung di rumah Pak Karim dihadiri oleh semua orang kampung yang membantu dalam menyediakan hidangan untuk majlis tersebut.-       Orang kampung bergotong-royong membantu Zahar untuk mendirikan bengkel perabotnya dan Zahar menjamu mereka dengan hidangan tengah hari.

5. Persahabatan yang ikhlas-      

Razali ikhlas membantu Zahar ketika Zahar menjalani latihan dalam loji dengan menumpangkan Zahar di rumahnya.Zahar dan rakan-rakan di IKM serta di kampung saling memberi sokongan antara satu sama lain.
1 5 1