1. Diberi bahawa -3 ialah satu daripada punca2 kuadratik x^2 - 8x - g =0 Cari nilai bagi g
2 persamaan kuadratik px^2 + (1+4p)x + 4p + 3 = 0, mempunyai dua punca nyata yg berbeza. Cari nilai bagi p
3. Persamaan kuadratik (1 - k)x^2 - 6x + 12 = 0, mempunyai punca2 nyata yg berbeza. cari julat bagi k
4 a) persamaan kuadratik x^2 - 8x + 12 = 0 mempunyai punca2 p dan q, dgn keadaan p > q. Cari
i) nilai bagi p & q
ii) julat bagi x jika x^2 - 8x + 12 > 0
b) menggunakan nilai p dan q dari (a)(i), bentukkn persmaan kuadratik p + 3 dan 2q + 3

2

Jawapan

2016-02-09T22:48:02+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
No.1... x^2- 8x - g = 0
punca-puncanya : -3 dan ?
jadi.... x^2 -(htp)x - (hdp) = 0
?+(-3)=8
?=11
jadi.... -3(11)= -33
-33 = - g
g=33
2 3 2
  • Pengguna Brainly
2016-02-09T23:22:12+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
1.

x^2 - 8x - g = 0
sor = 8 , por = - g
- 3 + a = 8 , (-3)(11) = - g
a = 11 , - g = - 33
               g = 33

2.

px^2 + (1+4p)x + 4p + 3 = 0
a = p , b = 1+ 4p , c = 4p + 3
b^2 - 4ac > 0
(1+4p)^2 - 4(p)(4p+3) > 0
(1+4p)(1+4p) - 4p(4p+3) > 0
1 + 4p + 4p + 16p^2 - 16p^2 - 12 > 0
8p > 12 - 1
8p > 11
p > 1.375
p = 1.4

3.

(1 - k)x^2 - 6x + 12 = 0

a = 1-k , b = - 6 , c = 12
b^ - 4ac > 0
(-6)^2 - 4(1-k)(12) > 0
36 - 4(12 - 12k) > 0
36 - 48 + 48k > 0
48k > 48 - 36
48k > 12
k > 0.25
k = 0.3

4.

a) i) 
x^2 - 8x + 12 = 0
p + q = 8 , pq = 12
p = 8 - q , (8-q)q = 12
p = 8 - 6  , 8q - q^2 = 12
p = 2 , q^2 - 8q + 12 = 0
p = 8 - 2  ,  (q-6)(q-2) = 0
p = 6 ,  q = 6 , q = 2

p = 6 , q = 2

ii)
x^2 - 8x + 12 > 0
x < 2 , x > 6
Range = x < 2 , x > 6

b)
x^2 - sor x + por = 0
x^2 - ( 9 + 7 )x + 63 = 0
x^2 - 16x + 63 = 0

2 5 2