Jawapan

2016-02-10T12:20:01+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
1) Melihat calon/ wanita. Melihat yang dimaksudkan disini adalah melihat diri wanita yang ingin dinikahi dengan tetap berpegang pada aturan syariat. ”Dari Anas bin Malik, ia berkata,”Mughirah bin Syu’bah berkeinginan untuk menikahi seorang perempuan. Lalu Rasulullah Saw. Bersabda,”Pergilah untuk melihat perempuan itu kerana dengan melihat itu akan memberikan jalan untuk dapat lebih membina kerukunan antara kamu berdua”. Lalu ia melihatnya, kemudian menikahi perempuan itu dan ia menceritakan kerukunannya dengan perempuan itu.(HR. Ibnu Majah)

2) Tidak melamar wanita yang telah dilamar lelaki lain (meskipun belum memberi jawapan). Merisik ini bererti melamar secara rasmi. Dari Abu Hurairah, Ia berkata,”Rasulullah SAW bersabda,”Seorang lelaki tidak boleh meminang perempuan yang telah dipinang saudaranya”(HR. Ibnu Majah) 
ADAT BERTUNANG
Kebiasaannya pihak lelaki akan memberikan barang-barang hantaran ke rumah pihak perempuan pada majlis pertunangan yang telah ditetapkan. 
Kemudian perempuan akan disarungkan cincin di jari manisnya sebagai tanda sudah bertunang oleh ibu/saudara pihak lelaki . 
Maka pihak perempuan akan menetapkan dan membincangkan hantaran untuk perkahwinan berdasarkan status seseorang perempuan itu. Dan diakhiri dengan bacaan doa dan sedikit jamuan ringan. Majlis pertunangan ini diadakan selepas kedua-dua pihak bersetuju untuk bertunang selepas adat merisik.SYARIAT
1 . Setiap pertemuan atau perbincangan itu hendaklah ditemani oleh mahram (si perempuan ). Seboleh -bolehnya pertemuan itu diadakan di rumah si perempuan 
2 . Tidak diharuskan duduk berdua-duaan. Ingatlah hadis Rasulullah : Tidaklah seorang lelaki itu bersendirian dengan wanita malainkan ada orang yang ketiga iaitu syaitan. 
3 . Dalam keadaan menutup aurat sebagaimana yang telah digariskan oleh agama islam dan harus dingatkan bahawa aurat diantara keduanya adalah sama dengan aurat perempuan dengan lelaki ajnabi (muhram) hanya sekadar muka dan dua tangan sahaja. 
4 . Bagi pihak perempuan, janganlah bercakap terlalu manja dan menggoda. Sementara bagi lelaki janganlah merasakan bahawa telah mendapat milik mutlak dan boleh melakukan apa saja.
..syariat
3) Merahsiakan pelamarannya (tidak mengumumkan kepada orang ramai) Dari Ummu Salamah ra berkata bahawa Rasulullah SAW bersabda,”Hebahkan pernikahan dan rahsiakanlah peminangan”.

4) Wanita yang dilamar haruslah bebas dari semua perkara yang menghalang dari sebuah pernikahan. Misalnya wanita itu sedang menjadi isteri seseorang atau wanita itu sudah dicerai atau suaminya telah meninggal dunia, namun masih dalam masa idah. Selain itu wanita yang dilamar tidak termasuk dalam senarai orang-orang yang menjadi mahram bagi seorang lelaki. Maka di dalam Islam diharamkan seorang lelaki itu meminang adiknya sendiri, atau ibunya.
..syariat
5) Wanita melamar lelaki mengikut syariat tiada masalah. ”Dari Tsabit, ia berkata,”Kami duduk bersama dengan Anas bin Malik yang disebelahnya ada seorang anak perempuannya. Lalu Anas berkata,” datanglah seorang perempuan kepada Nabi SAW, lalu ia menawarkan dirinya kepada beliau, kemudian perempuan itu berkata,”Wahai Rasulullah mahukah tuan mengambil diriku? Kemudian anak perempuan Anas berkata,”Betapa tidak malunya perempuan itu!” Lalu Anas menjawab,”Perempuan itu lebih baik daripada kamu”. Ia menginginkan Rasulullah, kerana itu ia menawarkan dirinya kepada beliau”. (HR. Ibnu Majah). Hal ini menunjukkan betapa hukum Islam sangat menjunjung tinggi hak wanita. Mereka tidak hanya berhak dilamar tetapi juga memiliki hak untuk melamar lelaki yang disukainya. 
Jawapan Paling Bijak!
2016-02-10T12:23:28+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Merisik dilakukan dengan ibu bapa pihak lelaki bertandang ke rumah pihak perempuan untuk bertanyakan samada perempuan tersebut sudah bertunang atau memiliki teman lelaki..jika tidak pihak lelaki boleh meneruskannya,,
*merisik juga boleh dilakukan oleh pihak perempuan.
Itu dari pengetahuan saya lah..^_^
2 5 2
Thank you very much..!!!
most welcome