Jawapan

2016-02-11T08:54:24+08:00
   Melancong merupakan salah satu aktiviti  yang amat menyeronokkan.Tambahan pula,ia memberi banyak manfaat.Semua manusia mengimikan tempat yang indah untuk dilawati dan menghabiskan masa cuti bersama keluarga setelah penat menjalani aktiviti seharian.Negara kita mempunya banyak tempat pelancongan yang menarik dan sesuai untuk dijadikan destinasi percutian.
    
   Dengan melancong kita akan dapat menambahkan pengetahuan dan meluaskan pandangan ke tempat-tempat yang belum pernah kita lawati.Contohnya,kita akan dapat melihat kebudayaan yang  diamalkan di sesebuah tempat yang jauh berbeza dengan tempat kita.Selain itu,melancong juga dapat melapangkan fikiran.
    
    Melancong juga mengeratkan hubungan kekeluargaan.Dengan melancong kaum keluarga dapat beramah mesra dan bergurau senda sambil berhibur.Hal ini amat digalkkan oleh kerrajaan memandangkan institusi kekeluargaan kini semakin longgar.Ibubapa yang sibuk bekerja serta anak anak yang sibuk dengan urusan pelajaran dapat bertemu dan bersatu serta mengukuhkan hubungan yang kian longgar.
     
    Dengan melancong,kita dapat mengisi masa apang dengan perkara yang berfaedah.Anak-anak terhindar daripada melakukan perkara negatif terutama pada waktu cuti sekolah seperti bercampur gaul dengan remaja yang akhlaknya rosak.Ibubapa juga dapat mengetahui aktiviti anak-anak kerana sepanjang waktu melancong,anak anak sentiassa bersama dengan mereka.
     
    Melancong juga akan dapat memajukan industri pelancongan negara.Kita sebagai rakyat Malaysia,hendaklah melancong ke seluruh malaysia dahulu sebelum melancong ke luar negara.Malaysia tidak kurang hebatnya,kaya dengan destinasi-destinasi yang menarik.Sebagai contoh,Pulau Langkawi,pantai Port Dickson,Melaka Bandaraya Bersejarah,Tasik Kenyir,Pulau Tioman,Cherating, zoo dan sebagainya.
      
    Melancong bersama keluarga banyak faedahnya.Jasikan aktivit ini untuk mengeratkan lagi silaturahim antara keluarga dan merehatkan fikiran yang dipenuhi dengan bebanan kerja.