Jawapan

2014-07-01T21:39:08+08:00
Berkempen untuk menghargai alam sekitar
berkongsi kendaraan 

1 1 1
2014-07-01T21:56:48+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
A. Pencemaran air
1. Penguatkuasaan undang-undang: Kilang yang tidak memathui akta kualiti alam sekitar seperti membuang sisa toksik ke dalam sungai akan diambil tindakan oleh Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) atau Jabatan Alam Sekitar (JAS)
2. Mengadakan kempen "Cintai Alam Sekitar": Untuk memastikan sumber air seperti sungai dan tasik tidak tercemar.
B. Pencemaran Udara
1. Menghijaukan kawasan/ Mengekalkan kehijauan alam sekitar: Penanaman pokok di persekitaran taman perumahan dapat mengurangkan kandungan karbon dioksida dalam udara
2. Mengadakan program kitar semula: Udara yang tercemar sebab pembakaran terbuka yang dilakukan oleh penduduk tempatan boleh diatasi dengan menggalakkan mereka menjual barang-barang yang boleh dikitar semula seperti kertas, aluminium, plastik dan kaca
3. Penggunaan petrol tanpa plumbum: Penggunaan petrol tanpa plumbum dapat mengurangkan kandungan plumbum dalam pelepasan asap kenderaan.
2 4 2