Jawapan

2016-02-11T13:17:27+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Aktiviti pengasapan (fogging) yang dilakukan hanya berkesan membunuh nyamuk Aedes dewasa sahaja. Jentik-jentik nyamuk Aedes tidak akan mati dengan pengasapan. Oleh yang demikian, orang ramai perlu mengambil bahagian secara aktif dengan membuat pemeriksaan dan memusnahkan semua tempat pembiakan nyamuk Aedes di dalam dan di luar rumah. 
1 5 1
2016-02-11T15:01:40+08:00
.....Wabak denggi semakin menular kebelakangan ini.Oleh hal yang demikian,kita perlu mengambil langkah pencegahan dengan segera.Antara langkah pencegahan yang perlu dilakukan adalah dengan membersihkan kawasan persekitaran rumah.Kita perlu memastikan parit dan longkang di sekitar rumah tidak menakung air.Hal ini demikian kerana nyamuk aedes gemar membiak di air yang bertakung.Botol-botol,tin kosong, dan tayar buruk hendaklah ditanam atau dikitar semula.Selain dapat menjaga kebersihan dan menghalang pembiakan nyamuk,cara ini juga dapat menambah pendapatan.Selain itu,penggunaan racun jejentik seperti Abate juga penting.Racun jejentik itu perlu dimasukkan di dalam semua bekas air mengikut prosedur yang ditetapkan.Hal ini dapat mengelakkan pembiakan nyamuk aedes.Kita perlu juga mengelakkan diri daripada berkunjung ke kawasan yang berisiko digigiti nyamuk aedes.Di samping itu,kita digalakkan memakai pakaian yang menutup tubuh atau menggunakan bahan penghindar nyamuk untuk melindungi diri daripada gigitan nyamuk.