Jawapan

2016-02-11T13:43:14+08:00
Setiap individu di dunia ini pastinya memiliki sahabat ataupun rakan dalam kehidupan mereka. Rakan-rakan amat diperlukan dalam menghilangkan kebosanan yang melanda diri. Namun demikian, beberapa perkara perlu dipertimbangkan dalam memilih rakan. Hal ini demikian kerana jika tersalah pilih rakan akan rosaklah masa hadapan kita. Jika diperhalusi, ada beberapa ciri dalam memilih sahabat yang perlu kita ketahui.
          Ciri yang paling utama sudah pastinya sahabat yang sentiasa membantu kita ketika susah dan senang. Peribahasa ada mengatakan rakan ketawa senang dicari tetapi rakan tangis sukar ditemui. Oleh itu, dalam memilih sahabat ciri ini perlu ada supaya mereka sentiasa membantu kita tanpa mengira waktu dan ketika. Jelaslah, rakan atau sahabat yang sebegini mampu mengisi kekosongan dan sentiasa ada saat diperlukan.
          Sahabat yang baik juga pastinya mampu menunjukkan teladan yang baik kepada kita. Sudah pasti kita tidak mahu menjadi seperti disebabkan nila setitik habis rosak susu sebelanga. Disebabkan sikap rakan kita yang tidak elok, habis rakan-rakan yang lain dituduh bersekongkol mahupun dilabel sebagai membawa pengaruh yang negatif. Huraian ini sangat bertepatan dengan peribahasa berteman dengan tukang minyak wangi kita akan ikut wangi, berteman dengan tukang minyak kita akan ikut bau minyak.
          Di samping itu, dalam memilih sahabat juga pilihlah sahabat yang sentiasa mengajak kita ke arah kebaikan. Sebagai contohnya, pilihlah sahabat yang tidak meninggalkan solat dan tahu menghormati orang yang lebih tua. Perkara ini penting kerana ciri-ciri sahabat yang baik itu akan menjadi ikutan kita sepanjang masa. Secara tidak langsung, masyarakat akan memandang tinggi individu-individu yang memiliki ciri-ciri yang baik dalam diri mereka.
          Seterusnya, sahabat yang baik juga pastinya bersedia untuk berkongsi ataupun sekurang-kurangnya mendengar masalah kita pada bila-bila masa yang diperlukan. Sahabat yang baik mampu berfungsi sebagai pembimbing di saat kita menghadapi masalah. Namun demikian, nasihat dan bimbingan yang diberikan mestilah mampu membawa kita ke arah kebaikan. Tidak dapat dinafikan lagi, kita perlu bersedia mendengar masalah rakan jika ingin menjadi sahabat yang baik.
Izharnya, ada berbagai-bagai ciri yang perlu diperhalusi dalam menilai erti persabahatan. Oleh sebab itu, kita wajar dan harus berhati-hati untuk menjadikan seseorang itu sebagai kawan, teman ataupun jua sahabat kita. Seorang sahabat semestinya memiliki sifat-sifat yang terpuji untuk diikuti dan dicontohi. Sahabat boleh membahagiakan kita untuk menempuh kehidupan di dunia ini dan juga membantu kita di akhirat kelak.
1 3 1
2016-02-11T13:51:33+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Sebagai seorang remaja, jelaskan ciri-ciri rakan sebaya yang menjadi pilihan anda.
Peribahasa Melayu ada menyebut, seperti isi dengan kuku. Hubungan yang akrab antara seorang individu dengan seorang individu lain diumpamakan seperti isi dengan kuku. Bagaimana rapatnya hubungan isi dengan kuku, begitulah juga ibaratnya hubungan yang akrab antara seseorang itu dengan kawan rapatnya. Kawan rapat ialah kawan tempat kita mengadu dan berkongsi masalah sama ada baik atau tidak. Ibarat mencubit paha kanan, paha kiri terasa sakitnya. Begitulah peranan dan fungsi rakan atau sahabat dalam kehidupan seseorang remaja. Remaja amat memerlukan rakan sebaya untuk berkongsi masalah dan meluahkan perasaan. Namun, hendak mencari kawan rapat yang sanggup menangis dan ketawa bersama-sama sangat sukar. Sebagai seorang remaja, saya menggariskan beberapa kriteria dalam pemilihan kawan rapat yang sebaya dengan saya.
Antara ciri utama rakan sebaya yang menjadi pilihan saya ialah seorang yang menghormati ibu bapa dan orang tua. Rakan sebaya yang menghormati ibu bapa dan orang tua lebih cenderung untuk menghormati sahabat mereka. Rakan sebaya jenis ini akan lebih bertolak ansur dalam perhubungan dan sentiasa menjaga hati dan perasaan sahabat baiknya. Malah, rakan sebaya yang menghormati orang tua juga akan sentiasa prihatin dan menjaga kebajikan sahabatnya. Mereka lebih mengutamakan sahabat baik daripada kepentingan diri mereka sendiri. Mutiara kata ada menyebut, jika kita berkawan dengan penjual minyak wangi, nescaya kita akan terkena tempias wangiannya. Sebaliknya jika kita berkawan dengan pembuat senjata, nescaya kita akan terkena percikan apinya. Oleh itu, dalam memilih rakan sebaya yang dapat membantu semasa saya dalam kesusahan ialah memilih rakan sebaya yang menghormati ibu bapa mereka dan orang yang lebih tua. Pujangga lama ada menyebut, yang tua disayangi, yang muda dikasihi.
Selain itu, memilih rakan sebaya yang rajin membaca dan bijak dalam pelajaran adalah ciri yang sangat penting. Sekiranya kita mempunyai masalah dalam pembelajaran, kita akan dapat meminta bantuan rakan sebaya kita menyelesaikan masalah pembelajaran. Rakan sebaya yang rajin membaca akan sentiasa mengajak kita menelaah pelajaran dan mengunjungi pusat sumber pada setiap masa senggang atau masa cuti sekolah. Rakan sebaya yang bijak juga akan mengajar kita membahagikan masa dengan baik. Berkawan dengan orang rajin membaca dan bijak dalam pembelajaran akan meningkatkan motivasi saya. Saya akan menjadikan rakan sebaya yang bijak sebagai idola saya dalam mencapai kejayaan. Mutiara kata yang berbunyi, kalau tidak dipecahkan ruyung, manakan dapat sagunya sangat sesuai dengan peranan rakan sebaya yang membantu kita melakar kejayaan yang lebih baik pada masa akan datang. Oleh itu, tidak rugi jika saya memilih rakan sebaya yang rajin membaca dan bijak dalam pelajaran sebagai sahabat baik saya kerana ular yang menyusur akar tidak akan hilang bisanya.
Sahsiah dan budi pekerti memainkan peranan penting dalam membentuk peribadi seseorang remaja. Pembentukan peribadi yang terpuji bukan hadir dalam sekelip mata. Begitu juga bukan tugas ibu bapa menggalas tanggungjawab sedemikian. Peranan rakan sebaya banyak mempengaruhi tingkah laku dan sahsiah remaja pada masa kini. Sehubungan dengan itu, saya akan memilih rakan sebaya yang mempunyai budi pekerti yang baik dan sahsiah yang terpuji sahaja sebagai sahabat baik saya. Hal ini demikian kerana, sahabat yang mempunyai sahsiah yang terpuji akan menunjukkan saya mana yang positif dan mana yang negatif. Mutiara kata lama ada menyebut, seekor kerbau membawa lumpur, habis semuanya terpalit. Oleh itu, untuk mengelakkan saya terjebak dalam gejala yang tidak sihat, saya akan memilih rakan sebaya yang mempunyai budi pekerti yang terpuji agar saya dapat mencontohinya.

Intihanya, membuat pilihan adalah di tangan kita. Ibarat mencari pelangi, kita perlu menunggu hujan reda. Ibarat mengutip kenangan, kita perlu mempunyai pengalaman. Tidak perlu mengasah parang atau menarik baju ke lengan, kita bebas membuat pilihan siapakah calon rakan sebaya yang layak menjadi sahabat baik kita. Oleh itu, buatlah pilihan yang bijak dalam mencari rakan sebaya. Sekali terjebak selamanya terpenjara. Sekali terlepas peluang, jalan pulang ke pangkal jalan tetap ada. Justeru, berhati-hatilah memilih rakan sebaya kerana rakan sebaya boleh membawa kita ke syurga dan rakan sebaya juga yang boleh mengheret kita ke neraka.
2 5 2