×

Bantuan belajar secara percuma

Mengapa sertai Brainly?

  • minta bantuan untuk kerja sekolah anda
  • dapatkan jawapan serta penjelasan
  • cari soalan lain

Jawapan

2016-02-11T20:41:33+08:00

1. Ketua pentadbiran;
– Persekutuan Tanah Melayu – Pesuruhjaya Tinggi British dan Majlis Raja-Raja Melayu2. Kuasa di peringkat pusat;– Majlis Mesyuarat Eksekutif, Majlis Mesyuarat Perundangan Persekutuan dan Majlis Raja-Raja Melayu mempunyai kuasa di peringkat     pusat dalam Persekutuan Tanah Melayu.– Peringkat pusat Malayan Union ialah Parlimen British.3. Kuasa di peringkat negeri;– Sultan, Menteri Besar dan Majlis Mesyuarat Negeri mempunyai kuasa di peringkat negeri dalam pentadbiran Persekutuan Tanah Melayu.– Kuasa di peringkat negeri Malayan Union ialah Pesuruhjaya Negeri-Negeri dan Majlis Mesyuarat Negeri.4. Ketua agama Islam dan adat istiadat Melayu;– Persekutuan Tanah Melayu ialah Sultan negeri– Malayan Union ialah Gabenor British.5. Bahasa pentadbiran;– Persekutuan Tanah Melayu – bahasa Melayu dan bahasa Inggeris– Malayan Union – bahasa Inggeris.(c) Perbezaan kerakyatan Persekutuan Tanah Melayu dengan Malayan Union.
1. Secara kuat kuasa undang-undang ;
i) Persekutuan Tanah Melayu: Jus soli hanya terbuka kepada Rakyat raja dan Rakyat British.Pemohon lahir di luar negeri tetapi bapanya adalah rakyat raja atau rakyat British.ii) Malayan Union:Jus soli bagi mereka yang lahir di Malayan Union, Singapura dan tanah jajahan British yang lain.2. Secara permohonan;i) Persekutuan Tanah Melayu:Pemohon berusia 21 tahun, tidak ada rekod jenayah serta bersetuju taat setia kepada Persekutuan Tanah Melayu.telah tinggal selama lapan daripada 12 tahun di Tanah Melayu serta boleh bertutur bahasa Melayu atau bahasa Inggeris.ii) Malayan Union:Pemohon tinggal selama lima daripada tujuh tahun dari tarikh permohonan.Anak angkat pemohon rakyat Malayan Union.(7) Rumusan
1. Perpaduan Melayu membolehkan mereka menolak Malayan Union.
2. Penubuhan Persekutuan Tanah Melayu mengembalikan semula status quo orang Melayu.3. Peranan pemimpin berkaliber penting untuk mendukung perjuangan bangsa.4. Kita harus berganding bahu untuk memajukan diri dan mempertahan kedaulatan bangsa dan negara.
0 0 0
The Brain
  • The Brain
  • Pembantu
Tidak pasti dengan jawapan ini?
Belajar dan berkembang bersama Brainly
Mempunyai masalah kerja rumah?
Sertai Brainly untuk bantuan percuma!
  • 80% daripada soalan mendapat jawapan dalam 10 minit
  • Kami tidak hanya menjawab, kami juga menerangkan
  • Kualiti dikemaskini oleh moderator kami