Jawapan

2016-03-21T20:32:48+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
SINOPSIS PELANDUK MENGAJAR MEMERANG

Nabi Sulaiman dibantu oleh lima orang perdana menteri yang terdiri daripada manusia, jin ifrit, unggas, landak dan juga seekor pelanduk. Antara yang paling bijak dan pintar dari kalangan perdana menteri tersebut ialah pelanduk. Pelanduk di beri gelaran Syah Alam di Rimba (SAR). Pada suatu hari SAR terjumpa lubang tempat tinggal memerang. di dalamnya terdapat 7 ekor anak memerang yang ditinggalkan mememerang dewasa yang keluar mencari ikan. Secara kebetulan Sang Bubut memukul gendang perang, lalu SAR terkejut sehingga membuka pencak silatnya sehingga terpijak semua anak memerang hingga mati belaka. Apabila ibu bapa memerang pulang, mereka dapat mengesan bahawa bekas tapak kaki tersebut adalah dari SAR. Maka mereka terus bersetuju untuk pergi menghadap Nabi Sulaiman.

Atas aduan Si memerang, Nabi Sulaiman telah menitahkan agar belatuk memanggil SAR untuk menghadap. Nabi Sulaiman lalu menanyakan apakah motif tindakan SAR. SAR menjelaskan dia menyangka Sang Bubut telah memukul gendang perang, maka secara tidak sengaja dia terpijak anak memerang.

Sang Bubut yang dipanggil melaporkan bahawa dia telah melihat biawak berlari-lari sambil membawa pedang yang terhunus. Sang biawak pula melaporkan dia melihat labi-labi berenang secara senget sambil membawa perisai. Sang labi-labi pula melaporkan dia melihat Sang Udang membawa tombak bercanggah. Sang udang berbuat demikian kerana melihat Sang Seberau mudik berikat pinggang melengkung.

Sang Seberau memaklum sembah kepada Nabi Sulaiman perihal anak bininya dianiaya Sang Memerang. Baginda murka terhadap memerang yang akhirnya mengaku salah. Nabi Sulaiman membuat keputusan bahawa tindakan SAR sebagai diat (nyawa dibalas nyawa) dan pesalah sebenar ialah memerang.


SINOPSIS MAHKAMAH

Di mahkamah, kes pertama bersabitkan Bulat bin Gentel. Bulat bin Gentel didakwa menyebabkan kematian seorang nenek berusia 99 tahun di taman Gajah Putih. Di mahkamah, Bulat tidak mengaku bersalah. Menurut pendakwa raya, nenek itu terpijak kulit pisang yang dibuang oleh Bulat lalu terjatuh dan mati dalam perjalanan ke hospital. 


Peguam bela menerangkan fakta bahawa Bulat telah membuang kulit pisang itu ke dalam tong sampah. Namun, seekor kambing yang kelaparan telah datang dan menyelongkar tong sampah sehingga menyebabkan kulit pisang tercampak ke jalan raya. Ketika itulah nenek tersebut terpijak kulit pisang dan terjatuh. Peguam bela berpendapat pemilik kambinglah yang harus didakwa kerana membiarkan kambingnya berkeliaran. Bulat dibebaskan daripada dakwaan kerana pihak pendakwa gagal meyakinkan mahkamah bahawa Bulat bersalah.


Selepas itu mahkamah kembali bersidang dengan kes kedua iaitu kes Ajinomoto yang dituduh mencuri seekor beruk subsidi dalam stor JKK Ulu Dungun. Ajinomoto mengaku bersalah. Dia mahu memulangkan beruk yang sedang hamil itu. Namun, dia ingin memelihara anak beruk yang bakal lahir  itu. Mahkamah memerintahkan beruk hamil berkenaan  dipelihara oleh Ajinomoto sehingga selamat melahirkan anak.


Kemudian mahkamah bersidang untuk kes ketiga iaitu kes Bujang bin Senang yang didakwa memukul isterinya Siti Payung. Bujang tidak mengaku bersalah. Siti mendakwa suaminya menipu ketika mendapatkan keizinan untuk berkahwin lain. Siti telah mendedahkan keburukan suaminya di mahkamah itu. Siti meminta suaminya menceraikan isteri keduanya, sebaliknya suaminya salah faham dan menceraikan Siti pula. Siti mengamuk setelah mendengar lafaz talak daripada Bujang.

1 5 1