Jawapan

2016-02-12T21:14:10+08:00
Beritahu apa yg anda lihat sepanjang lawatan itu>menara taming sari-beca yg berhias-kota A'famosa-dan lain2
1 5 1
2016-02-13T13:39:38+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
 Laporan Lawatan Persatuan Sejarah ke Melaka
Persatuan Sejarah Sekolah Seri Puteri telah mengadakan satu lawatan ke Melaka. Lawatan selama dua hari ini diadakan pada awal cuti penggal 1 iaitu pada 6 April hingga 7 April 2014. Tujuan lawatan ini adalah untuk melihat kesan-kesan peninggalan sejarah di Melaka. Sebanyak 35 orang ahli persatuan menyertai lawatan ini dan diiringi oleh 3 orang guru penasihat.
   Tempat pertama yang kami lawati ialah makam Hang Tuah di Tanjung Keling. Selepas itu, kami melawat perigi Hang Tuah dan perigi Hang Li Poh di Bukit Bunga. Kesan-kesan sejarah ini merupakan peninggalan kegemilangan Kesultanan Melayu Melaka.
   Seterusnya, kami melawati kesan peninggalan orang Cina di Melaka pada zaman dulu iaitu Bukit China dan Tokong Cheng Hoon Teng di Jalan Tokong. Tokong ini merupakan tokong tertua di Asia dan dibina oleh kapitan Lee Wei King.
   Rombongan kami tidak ketinggalan untuk melawat kota bersejarah iaitu Kota A’ Famosa dan juga Gereja St. Paul. Kedua-duanya merupakan kesan pemerintahan Portugis di Melaka. Kami tidak ketinggalan untuk mengunjungi perkampungan Portugis di Ujung Pasir.
   Kemudian, kami melawat gereja Christ Church yang terletak bersebelahan dengan Stadhuys. Bangunan ini merupakan kesan penjajahan Belanda. Setelah penat, kami bersiar-siar di padang Bandar Hilir. Selepas itu, kami berangkat pulang ke sekolah. Kami mendapat banyak pengalaman dan pengetahuan daripada lawatan ini.

Laporan disediakan oleh,                                                  10 APRIL 2014
LAU CHIN ANN
(LAU CHIN ANN) 
Setiausaha, 
Persatuan Sejarah,
Sekolah Seri Puteri.