Jawapan

2016-02-13T12:38:16+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Pada 24 Ogos 2009, Sekolah Kebangsaan Seri Tualang telah mengadakan lawatan ke Melaka, Bandaraya Bersejarah. Ahli rombongan kami terdiri daripada 40 orang murid dan 5 orang guru pengiring. Kami pergi dengan menaiki sebuah bas yang disewa khas. Tujuan lawatan ini adalah untuk meningkatkan pengetahuan dan pengalaman murid-murid berkaitan tempat-tempat bersejarah dan menarik di negeri Melaka. Kami diminta berkumpul di dataran sekolah seawal pukul 6.45 pagi untuk mendengar taklimat ringkas yang di sampaikan oleh Cikgu Manap. Selepas itu, kami bertolak ke sana pada pukul 7.00 pagi dan kira-kira tiga jam kemudian, kami berhenti sebentar di Pekan Bahau untuk bersarapan. Kami tiba di Zoo Melaka pada pukul 12.00 tengah hari. Kami dapat melihat pelbagai jenis hidupan liar di situ seperti harimau, gajah dan lain-lain lagi. Kami berasa amat gembira kerana dapat melihat sendiri gelagat haiwan liar yang sukar ditemui itu. Selepas itu, kami pergi pula ke Taman Buaya, pelbagai jenis buaya terdapat di sini seperti buaya tembaga, buaya katak dan lain-lain lagi. Kemudian, pada pukul 1.30 petang, kami pergi ke Taman Rekreasi Air Keroh untuk makan tengah hari. Pada pukul 2.00 petang, kami pergi ke Tugu A Famosa. Kami melihat tinggalan sejarah di Zaman Penjajahan Portugis di Melaka dahulu. Banyak gerai yang menjual pelbagai cenderamata dibuka di sini. Ramai murid dan guru tidak melepaskan peluang untuk membeli cenderamata-cenderamata di situ sebagai tanda kenangan. Pada pukul 4.00 petang, kami telah diberi peluang masuk dan melihat sendiri Model Kapal Perang Portugis yang pernah menyerang Melaka dahulu. Selain itu juga, kami dapat menaiki Menara Taming Sari yang membolehkan kami melihat serata Bandaraya Melaka. Pelbagai perasaan dapat kami rasai semasa menaiki menara ini seperti
1 5 1
2016-02-13T13:37:25+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
                      Laporan Lawatan Persatuan Sejarah ke Melaka
Persatuan Sejarah Sekolah Seri Puteri telah mengadakan satu lawatan ke Melaka. Lawatan selama dua hari ini diadakan pada awal cuti penggal 1 iaitu pada 6 April hingga 7 April 2014. Tujuan lawatan ini adalah untuk melihat kesan-kesan peninggalan sejarah di Melaka. Sebanyak 35 orang ahli persatuan menyertai lawatan ini dan diiringi oleh 3 orang guru penasihat.
   Tempat pertama yang kami lawati ialah makam Hang Tuah di Tanjung Keling. Selepas itu, kami melawat perigi Hang Tuah dan perigi Hang Li Poh di Bukit Bunga. Kesan-kesan sejarah ini merupakan peninggalan kegemilangan Kesultanan Melayu Melaka.
   Seterusnya, kami melawati kesan peninggalan orang Cina di Melaka pada zaman dulu iaitu Bukit China dan Tokong Cheng Hoon Teng di Jalan Tokong. Tokong ini merupakan tokong tertua di Asia dan dibina oleh kapitan Lee Wei King.
   Rombongan kami tidak ketinggalan untuk melawat kota bersejarah iaitu Kota A’ Famosa dan juga Gereja St. Paul. Kedua-duanya merupakan kesan pemerintahan Portugis di Melaka. Kami tidak ketinggalan untuk mengunjungi perkampungan Portugis di Ujung Pasir.
   Kemudian, kami melawat gereja Christ Church yang terletak bersebelahan dengan Stadhuys. Bangunan ini merupakan kesan penjajahan Belanda. Setelah penat, kami bersiar-siar di padang Bandar Hilir. Selepas itu, kami berangkat pulang ke sekolah. Kami mendapat banyak pengalaman dan pengetahuan daripada lawatan ini.

Laporan disediakan oleh,                                                  10 APRIL 2014
LAU CHIN ANN
(LAU CHIN ANN) 
Setiausaha, 
Persatuan Sejarah,
Sekolah Seri Puteri.