Jawapan

2016-02-13T13:01:32+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.

Cuti-cuti Malaysia Pelancongan adalah salah satu sumber pendapatan Negara yang menjana ekonomi masyarakat. Bidang ini sangat dititikberatkan oleh kerajaan Malaysia. Negara kita mempunyai pelbagai tempat yang menarik yang dapat dikunjungi oleh pelancong asing malah kita sebagai rakyat Malaysia digalakkan untuk melancong di dalam Negara. Oleh itu, Menteri Pelancongan Malaysia Datuk Seri Azalina Othman telah melancarkan program yang dikenali sebagai ‘Project Zoom’ dimana projek ini menerokai pelbagai tempat menarik di dalam Malaysia yang dapat dikunjungi oleh rakyat kita. Projek ini menekankan kepada pelancongan di dalam Negara kepada rakyat tempatan di samping menarik pelancong asing untuk datang ke Malaysia. Apabila rakyat Malaysia melancong hanya di dalam Malaysia kerajaan akan dapat menambah pendapatan dan ini adalah salah satu motif program ini dilancarkan.
Kerajaan juga melakukan pelbagai promosi dalam memperkenalkan Malaysia di mata dunia. Jika kita melalui Lebuh raya Plus kita akan dapat melihat papan kenyataan iklan yang mempromosikan tempat-tempat yang menarik di Malaysia. Ini adalah salah satu promosi oleh kerajaan yang diharapkan dapat menarik rakyat tempatan untuk melancong di dalam Negara. Selain itu, pelbagai infastruktur telah dibangunkan oleh kerajaan dalam memberi keselesaan kepada rakyat Malaysia malah memberikan tanggapan yang positif kepada pelancong asing bahawa Negara kita mempunyai tempat-tempat yang menarik yang mampu memberi keseronokan kepada mereka. Malah kerajaan mengurangkan kos perbelanjaan dengan mengurangkan harga penginapan, tiket kapal terbang dan sebagainya yang merupakan salah satu strategi promosi yang giat dijalankan. Apabila kos perbelanjaan pelancongan dikurangkan sudah semestinya ini dapat menarik rakyat untuk melancong di dalam Negara berbanding melancong ke luar Negara yang menelan perbelanjaan yang tinggi.
Melancong di dalam Malaysia juga mempunyai kelebihan yang tersendiri kerana kita dapat mengenali pelbagi budaya kaum yang yang terdapat di Malaysia seperti kaum Melayu, Cina, India, Dusun, Kadazan, Dayak dan sebagainya. Pelbagai budaya dapat diterokai dengan menjelajah keseluruh pelosok Malaysia. Budaya kaum Melayu seperti adat pepatih dan adat temenggung. Adat pepatih masih di amalkan di beberapa daerah di Negeri Sembilan. Malah mereka yang ingin mengetahui budaya Baba dan Nyonya dapat berkunjung ke Melaka serta dapat mengetahui sejarah Hang Tuah yang terkenal di kota Melaka.
Malah mereka yang ingin melihat rumah panjang boleh melancong ke Sarawak dan Sabah. Budaya Malaysia yang pelbagai ini dapat dirasai sendiri oleh para pelancong dan rakyat Malaysia yang belum mengenali budaya Malaysia. Selain itu, banyak tempat bersejarah di dalam Malaysia ini yang boleh di kunjungi dalam menambah pengetahuan am antaranya ialah negeri Melaka yang terkenal dengan Kota A’Famosa, Lembang Bujang di negeri Kedah yang merupakan tapak-tapak warisan arkeologi. Malah kepada yang suka kepada kraftangan dapat berkunjung ke Kuala Kangsar di Perak yang terkenal dengan pengeluaran labu sayung. Para pelancong dapat membeli kraftangan untuk di jadikan buah tangan serta hadiah kepada keluarga mahupun rakan-rakan.
9 4 9
sebenarnya ada lagi sabungannya..
2016-02-13T13:25:47+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Sila kembangkan point yang saya bagi ini :)
-kos perbelanjaan berpatutan
-mudah untuk mencari tempat tinggal ketika bercuti
-kawasan yang menarik dan mempunyai sejarah
-senaraikan contoh destinasi pelancongan yang terkenal
-negara yang sesuai untuk pelancong dari luar negara
-makanan tradisional yang dapat memikat pelancong
-terangkan tentang produk malaysia yang berkualiti
terangkan kepentingan dan kelebihan melancong di malaysia
-terangkan bahawa malaysia adalah sebuah negara yang maju dalam sektor pelancong
#harapmembantu^_^
4 1 4