Jawapan

  • sisha
  • Bercita-cita tinggi
2016-02-14T13:09:54+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Menurut Kamus Linguistik, peribahasa merupakan penggalan kalimat yang telah membeku bentuk, makna, dan fungsinya dalam masyarakat. Oleh sebab itu, dapat dikatakan bentuk peribahasa sudah baku sehingga maknanya akan berbeda kalau susunan kalimatnya diubah.
Bagian-Bagian dari peribahasa
1) Ungkapan Ungkapan adalah gabungan kata(frasa) yang maknanya sudah menyatu dan tidak dapat ditafsirkan dengan makna unsur yang membentuknya. Contohnya : buah tangan, artinya oleh-oleh Panjang tangan, artinya suka mencuri Kopi pahit, artinya sesuatu yang menyakitkan
2) Perumpamaan Perumpamaan ialah susunan kata-kata yang indah, ringkas dan kemas serta mempunyai maksud yang tersirat. Biasanya, perumpamaan dimulai dengan kata bagai, ibarat, laksana, seperti dan umpama. Contoh perumpamaan : bagai aur dengan tebing,seperti api dalam sekam, bak bulan dipagari bintang
. 3) Pepatah Pepatah jenis peribahsa yang mengandung nasihat atau ajaran. Contoh : Buruk muka cermin dibelah, artinya Marah kepada orang yang menunjukkan kesalahan kita sendiri. Hancur badan dikandung tanah, budi baik dikenang jua, artinya Budi yang tidak dapat dilupakan orang.
4) Bidalan Bidalan ialah susunan kata-kata yang telah digunakan umum dalam masyarakat Melayu. Dalam bidalan terkandung perbandingan, teladan dan pengajaran. Contoh bidalan seperti jangan bawa resmi jagung, makin berisi makin tegak yang bermaksud semakin kaya semakin sombong. 5) Pemeo Pemeo adalah bagian dari peribahasa. Akan tetapi pemeo merupakan kata-kata yang akhirnya menjadi populer. Kata-kata pemeo mengandung dorongan semangat yang biasanya dipakai untuk semboyan-semboyan perjuangan. Di samping itu, pemeo juga dipakai untuk mengejek orang sehingga isinya berupa ejekan. contoh: a. sekali merdeka, tetap merdeka! b. bersatu kita teguh, bercerai kita runtuh! c. Esa hilang, dua terbilang.
6) Ibarat Ibarat sebenarnya sama halnya dengan perumpamaan, ibarat pun memperbandingkan, tetapi diiringi dengan bagian-bagian kalimat yang menjelaskan. contoh: a. Bagai karakap tumbuh di batu, hidup segan mati tak mau b. ibarat balam, mata lepas badan terkurung.
7) Kata Hikmat Kata hikmat merujuk kepada kata-kata pujangga, ulama atau orang bijak pandai. Kata hikmat dijadikan pedoman hidp dan percakapan umum. Bentuknya ringkas tetapi mempunyai maksud yang benar dan dalam.Mengikut Kamus Dewan, kata hikmat atau kata pujangga ialah perkataan orang bijak pandai yang mempunyai pengertian yang tinggi. Ini bermaksud ungkapan yang berupa nasihat, panduan dan peringatan serta dijadikan pedoman hidup, contohnya "bahasa menunjukkan bangsa", "bersatu teguh bercerai roboh", "maju bangsa maju negara" dan sebagainya. Zaaba juga menyebut tentang kategori yang sama sebagai lidah pendeta yang didefinisikan sebagai perkataan yang bijak,pendek,sedap, benar dan berisi.
8) Simpulan Bahasa Simpulan bahasa adalah kata-kata ringkas atau rangkaian perkataan yang dirumuskan dalam susunan tertentu yang membawa maksud tertentu. Maksudnya terdapat daripada apa yang tersirat atau tersembunyi, bukan daripada yang tersurat atau nyata. Ringkasnya, erti simpulan bahasa berlainan daripada perkataan yang digunakan. peribahasa bahasa Indonesia juga mengajarkan soal tata krama. Tata krama mempunyai peran yang penting dalam sendi kehidupan masyarakat Indonesia. Bahkan, tata krama menjadi ajaran awal yang harus dikuasai seorang anak dalam keluarga sebelum anak tersebut bersosialisasi dengan masyarakat.


1 5 1
2016-02-14T13:10:38+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
KATAK DIBAWAH TEMPURUNG MAKSUDNYA PERIBAHASA ORANG YG TERAMAT PICIK PENGETAHUANNYA
1 5 1