Jawapan

2016-02-14T20:29:06+08:00
   Makanan tradisional sangat popular dalam kalangan masyarakat kita di Malaysia yang kaya dengan pelbagai adat dan budaya. Terdapat pelbagai makanan tradisional mengikut kaum di Malaysia. Makanan tradisional terbhagai kepada dua iaitu makanan basah dan makanan kering. Antaranya ialah Nasi lemak, Tosai, dan Yong Tau Foo. Kuihnya pula ialah dodol, karipap dan bahulu. Makanan tradisional ini semakin hari semakin popular. Terapat pelbagai jenis usaha dalam memajukan industri makanan tradisional dalam negara kita.
 
   Dalam kita memajukan industri makanan yang sedia ada. Hal ini, dikatakan demikian kerana kepelbagaian sesuatu produk dapat menarik minat pelanggannya. Biar kita ambil contoh, kuih bahulu. Dahulunya, kuih bahulu memang popular pada musim-musim perayaan sahaja. Dalam era moden ini, kuih bahulu semakin menambat hati raja sehari yang mempelbagaikan bungkusan kuih bahulu untuk cenderahati tetamu yang hadir pada majlis mereka. Dalam hal ini, kuih bahulu telah menjadi popular di samping terkenal dalam kalangan generasi kini. Usaha sebegitu haruslah diteguhkan agar kuih-kuih tradisional itu terkenal di seantro dunia.

isi 2

isi 3

isi 4
   
   Sebagai kesimpulannya, semua pihak haruslah berganding bahu dalam menyokong usaha-usaha ini. Industri makanan tradisional perlu terus dikormesialkan hingga ke arena yang lebih tinggi. Sejajar dengan itu juga, nama negara Malaysia akan terus harum dan mekar. Oleh itu, industri makanan tradisional akan terus berkembang seiring dengan kemajuan pembangunan negara. Nama dan imej negara juga akan terus terjaga dan terpelihara.

*Untuk isi 2.3 dan 4, buatlah sendiri ya dan lihat contoh yang saya beri pada isi pertama!* (Harap membantu) :)  ~tapi ini adalah industri makanan tradisional!~