Jawapan

2016-02-14T18:59:28+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Secara peribadanya, saya rasa ibu bapa, pihak sekolah dan peranan penulis buku dan majalah dapat membantu memupuk budaya membaca dalam kalangan pelajar dengan berkesan. Saya harap input-input berikut dapat membantu

Ibu bapa - membeli bahan bacaan yang menarik minat anak-anak mereka / menunjuk budaya membaca yang mereka ada ( di mana secara tidak langsung anak-anak bakal terikut sama untuk menjadi seorang pembaca ) / bawa anak-anak mereka ke kedai buku dan memberi kebebasan kepada anak-anak mereka untuk memilih bahan bacaan supaya bersesuaian dengan cita-rasa mereka.

Pihak sekolah - menjalankan program NILAM dengan lebih meluas / menyediakan fakta-fakta menarik yang belum diketahui mereka di kawasan-kawasan tertentu seperti bilik darjah, kantin mahupun papan-papan kenyataan di serata sekolah / guru-guru menggunakan akhbar sebagai medium pembelajaran / memenuhkan rak perpustakaan dengan pelbagai jenis buku yang terdiri daripada pelbagai kategori seperti sains, keagamaan, bahasa dan kebudayaan dan sebagainya.

Penulis buku dan majalah - menulis buku-buku yang bakal menarik minat para pelajar / menghasilkan buku bersiri supaya dapat meningkatkan keterujaan mereka dalam membaca / mengadakan program-program tertentu untuk meningkatkan budaya membaca dikalangan pelajar.
1 2 1